Mali stanovi: Sve na svom mestu

by | 8 maja, 2018

Mali stanovi zahtevaju savršenu organizaciju ako želite da izgledaju lepo. Na narednim stranama donosimo vam praktične ideje koje će vam pomoći da svaku prostoriju skromnih dimenzija učinite funkcionalnom i urednom.

Uređenje malih stanova

PREDSOBLJE
Iako je predsoblje gotovo po pravilu najmanja i najmračnija prostorija u stanu, u njemu treba obezbediti prostora za mnoge stvari – kapute, obuću, kape i raznorazne sitnice. Cipelarnici i drugi nameštaj za odlaganje često ga, umesto urednim, čine izuzetno pretrpanim. Za dobru organizaciju, odlično rešenje jesu mali zidni elementi s pregradama i kukicama za odlaganje ključeva i drugih sitnica.

Na što više detalja mislite, vaše predsoblje će izgledati urednije. Zato ne zaboravite na držač za kišobrane – sprečiće da se pokisli kišobrani cede dalje od ulaza, a poslužiće i kao podsetnik da ih vi ili vaši gosti ne zaboravite pri odlasku.
U stanovima i kućama na dva nivoa, stepenice najčešće polaze iz predsoblja. Ako je to slučaj i u vašem domu, ispod njih možete odlagati različite stvari – zavisno od veličine prostora i položaja stepenica, tu se mogu naći čiviluci, police, ugradni plakari…

DNEVNA SOBA & TRPEZARIJA
Časopisi i novine naslagani na gomile, ili razbacani po stolovima, komodama i policama, nimalo ne doprinose izgledu vašeg dnevnog boravka. Zato redovno bacajte stare brojeve, a za one aktuelne odaberite interesantan držač, usklađen s vašim enterijerom.
POGLEDAJTE I… Mali stan koji menja oblik
Slobodan zid u dnevnom boravku ili trpezariji iskoristite za policu od poda do plafona. Dodacima poput fioka ili kutija za odlaganje učinićete je još interesantnijom, urednijom i bolje organizovanom. Uz ovaj element postavite klupu i lampu – i imate pravu malu biblioteku. U malom prostoru teško je smestiti sav potreban nameštaj za odlaganje. Zato birajte višenamenske komade – klub-stočiće sa integrisanim fiokama ili ormarićima, poput modela Petro, Boreal.

SPAVAĆA SOBA
Spavaća soba takođe je prostorija u kojoj se često nalazi radni kutak. Evo sjajne ideje kako da on ostane potpuno neprimetan – sakrijte ga iza kliznih vrata plakara.

Krevet ne mora da služi samo za spavanje – kad već zauzima mnogo prostora, ovaj kabasti komad nameštaja treba da bude multifunkcionalan. Zato izaberite model koji u bazi ima integrisan prostor za odlaganje – ormariće, fioke, police, sanduk…

U malom prostoru, važno je iskoristiti svaki kvadratni centimetar. Originalan predlog: umesto klasičnog noćnog ormarića, uz krevet postavite konzolnu policu koja se proteže od visine noćnog stočića do plafona.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs