Malo prostora – puno optimizma

by | October 20, 2017

Arhitekta Julija Piskareva osmislila je vedar, mladalački i nadasve funkcionalan stambeni prostor na svega 38 m2. Zahvaljujući koloritu i duhovitoj temi koja se provlači kroz dekoraciju, novi dom mlade vlasnice naprosto odiše optimizmom.

Mlada vlasnica ovog malenog stana angažovala je arhitektu Juliju Piskarevu kako bi joj pomogla da što funkcionalnije iskoristi raspoloživi prostor i stvori vedar ambijent koji oslikava njen duh. Zato su se lako složile da rešenje treba biti zasnovano na modernom stilu i upečatljivom koloritu. Uz to, arhitekta je želela da u sve to unese i dozu humora, kako bi ovaj skromni stan učinila potpuno originalnim. Iako na samom početku nije imala jasan plan kako će to postići, ideja je sama iskrsla kada je sa vlasnicom birala boje za zidove – gipsani medaljon s motivom zeca obe ih je oduševio i odmah su rešile da on postane lajtmotiv enterijera, kao asocijacija na Alisu u zemlji čuda. Tako su se zečevi – na jastučićima, figuricama i drugim detaljima – našli po celom stanu. Tema je upotpunjena brojnim zidnim satovima okačenim u radnoj sobi.

U zatečenom stanju, garsonjera površine 38 m2 sastojala se iz predsoblja, kupatila, dnevnog boravka i terase. Kako je prostor koji je zauzimala terasa bio nesrazmerno velik u odnosu na ceo stan, arhitekta je predvidela da se on zastakli i pretvori u radnu sobu. Uz to, hodnik takođe raspolaže većom površinom pa su u njega stali veliki ugradni plakari. Ova dva rešenja omogućila su da se glavna celina, u kojoj je bilo potrebno smestiti dnevnu i spavaću zonu, maksimalno rastereti.
U uglu dnevnog prostora organizovana je U-kuhinja, čiji jedan krak čini šank. Time je obezbeđena dovoljno velika radna površina a ujedno i kutak za obedovanje. Nad šankom su postavljene dve metalne visilice i cilindrični ostrvski aspirator, koji su se lepo uklopili s delovima zida od opeke, unoseći diskretnu dozu industrijskog stila.

Kuhinja je potpuno bela, sa izuzetkom šanka, koji je u svetloj nijansi drveta. Time je usklađen sa improvizovanom TV komodom – drvenom gredom pričvršćenom za naspramni zid, koja je uz minimalan utrošak prostora obezbedila mesto za izlaganje dekorativnih predmeta.

Osim kuhinje, i svi zidovi u stanu su beli, izuzev onog na kom se nalazi televizor. On je obojen u intenzivnu ciklama-boju, pa zahvaljujući snažnom kontrastu sa snežnobelom dolazi do punog izražaja i predstavlja akcenat u dnevnoj zoni.

Za dnevnu sobu ostalo je vrlo malo prostora, a ona je ujedno morala biti i zona za spavanje. Zato je odabran dvosed na izvlačenje, a društvo mu pravi čuvena stolica Diamond dizajnera Harija Bertoje. Ovi komadi upotpunjeni su šarenim jastučićima, a sem klub-stočića, drugog nameštaja ovde ni nema. Kao polica za dekorativne predmete pametno je iskorišćena maska radijatora.

Iako malo, kupatilo je opremljeno vrlo originalno i prati stil ostatka enterijera. Podne majolika pločice kombinovane su sa belim pločicama u obliku cigle koje su lepljene samo na donjoj polovini zidova. Zidne površine iznad njih obojene su masnom ciklama-bojom, a upravo ovde mesto je našao originalan gipsani medaljon sa likom zeca.

Mala radna soba, nastala zastakljivanjem terase, vrlo je svedeno opremljena. U njoj se nalaze samo jedna visoka polica u industrijskom stilu i ugaoni beli radni sto sa pačvork replikom Ims stolice. Zbog zastakljivanja terase dnevna soba posredno je osvetljena, pa se između njih nalaze široka staklena harmonika-vrata sa drvenim okvirom, koja propuštaju obilje svetlosti.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs