Mešanje stilova: Spojte nespojivo

by | May 16, 2018

Jedan od najupečatljivijih načina uređenja enterijera koji su obeležili ovu godinu jeste kombinovanje različitih stilova. U daljem tekstu pokušaćemo da vam približimo ovaj zanimljiv trend.

Ovakav način uređivanja stana izuzetno je atraktivan, iako dosta ljudi zazire od njega, pogotovo oni oprezni i skloni samo klasičnim enterijerima. Bojite se da bi vaš dom delovao haotično ukoliko biste u njemu spojili više različitih stilova? Mislite da će takva kombinacija poremetiti vaš “čist” i uredan prostor? Opustite se – i pored toga, vaš stan može zadržati kohezivan dizajn. Pratite samo naše savete i budite sigurni da će krajnji rezultat biti više nego zadovoljavajući.

Kontrast i enterijer

Kontrast u enterijeru izuzetno je važan. Pokušajte zamisliti da ulazite u prostor u kome su svi zidovi okrečeni u slične boje, a nijanse stana iste su kao i materijali korišćeni za nameštaj i dekoracije. Na prvi pogled verovatno bi vam delovao skladno i prijatno, ali ubrzo biste uvideli da je zapravo monoton. Kontrast ćete najbolje postići mešanjem stilova tako da budu kohezivni, ali da ipak izazivaju vizuelni interes.

POGLEDAJTE I… Savršeno dekorisane dnevne sobe sa detaljima koji će vam zapasti u oko
Ljudske oči češće privuku enterijeri koji ostavljaju mesta za istraživanje nego monotoni, jednolični ambijenti. Najbolje je da to imate u vidu kada birate boje i teksture materijala, boje za zidove, kao i nameštaj za stan. I najšareniji predmet može se ukomponovati u prostor tako da ne smeta pogledu. Raznim eksperimentima došlo se do zaključka da je za oko idealno da u jednoj celini bude mesta i za istraživanje i za odmor. Upravo zato predlažemo vam kontrastne stilove i boje. Najlepši i najzanimljiviji jesu stanovi koji poseduju ravnotežu između dva ekstremna stila.

Mešane stilova i uređenje

Kada je reč o mešanju stilova, najpre nam na pamet pada kombinovanje različitih šara. Njih možete iskoristiti kako biste istakli omiljeni deo stana ili omiljenu boju. Svako ko dođe kod vas prvo će primetiti kutak koji je dekorisan šarama. Možete ih primeniti na razne načine, kao i na razne delove enterijera – od zidnih obloga, jastuka, lampi, pa sve do tepiha.

Pravilo uspešnih enterijerista koje morate poštovati kako ne biste narušili celokupnu harmoniju vašeg doma kaže da treba da postoji neka tema koja povezuje miksovane šare. Imate dve opcije: u jednoj prostoriji primenite više šara iste boje, ili – ukoliko ste odvažniji – istu šaru u različitim bojama. Stručnjaci takođe preporučuju da u jednom prostoru ne postoji više od četiri različita paterna. Praznine između šara popunite neutralnim bojama kako biste postigli sklad.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs