MODERNA KUHINJA – RADNO OSTRVO

by | May 19, 2022
kuhinjsko ostrvo

Sigurno ste mnogo puta gledali fotografije raskošnih modernih kuhinja u kojima centralni detalj predstavlja ostrvo, maštajući o tome da ga i sami imate u svom domu. Ako je tako, evo informacija koje su vam potrebne za njegovo planiranje i ugradnju.

Iako smo svi oduševljeni ovim elementom, u našim domovima se vrlo retko viđa jer mnogi veruju da je za ugradnju kuhinjskog ostrva neophodno imati ogromnu kuhinju. Istina je da ono zahtevaq dosta mesta, ali se ipak može uklopiti i u manje prostore, a naročito u open spejs dnevne zone.

Najvažnija stvar na koju treba obratiti pažnju kod ovog elementa jesu njegove proporcije u odnosu na prostor u kom se nalazi. Njegove dimenzije moraju biti takve da oko njega ima dovoljno mesta za manevrisanje i pristupanje kuhinjskim elementima u samom ostrvu i oko njega. Između ostrva i drugog niza standardnih kuhijskih elemenata, odnosno zida, mora postojati rastojanje od najmanje 80 cm. Ipak, ova veličina predstavlja minimum, a ukoliko prostor to dozvoljava, optimalno je povećati je za barem 10 cm.

Baza kuhinjskog ostrva po pravilu sadrži elemente za odlaganje, dok se gornja ploča koristi kao radna površina. Međutim ukoliko se kuhinja nalazi u open spejs dnevnoj zoni, u njemu se često nalaze i kuhinjski aparati, poput ploče za kuvanje, rerne i vinske vitrine, zatim sudopera i sudomašina, a obično je integrisan i prostor za obedovanje.

Ukoliko želite da u ostrvo ugradite električne aparate, nije dovoljno da samo obezbedite dosta mesta za njega, već je potrebno planirati i sprovođenje električnih instalacija, koje u ovom slučaju idu kroz pod. Takođe, za ploču ugrađenu u kuhinjsko ostrvo trebaće vam i adekvatan model ostrvskog aspiratora.

Slična situacija je i sa sudoperom, koja osim struje (za uključivanje bojlera) zahteva i vodovodne instalacije. Zato ugradnja ostrva predstavlja dosta komplikovan zahvat ukoliko nije planirana pri samoj gradnji objekta, te je najbolje izvoditi ga pri kompletnom renoviranju kuhinje.

Čak i ako ne nameravate da u svoje ostrvo ugrađujete električne uređaje već da ga koristite samo kao radnu površinu, poželjno je da u okviru njega imate utičnice kako biste mogli uključiti male kuhinjske aparate poput miksera, blendera i sl.

Kako je već pomenuto, u okviru ostrva se često nalazi i prostor za obedovanje, izveden tako što je ploča s jedne strane prepuštena preko ivice elemenata za odlaganje. Prepust može biti sa duže ili kraće strane, zavisno od orijentacije ostrva, ali i broja predviđenih mesta. Ukoliko planirate prostor za obedovanje koji će biti samo dodatna funkcija, sasvim je zadovoljavajuće da ga uredite poput šanka, te je dovoljno obezbediti prepust ploče od 30 cm.

S druge strane, ako ovaj prostor treba u potpunosti da zameni trpezariju, sedenje za njim bi trebalo da bude nešto komfornije te i prepust mora biti veći. Budući da visina kuhinjskog ostrva odgovara standardnoj visini kuhinjske radne površine od 86 cm, dok je standardna visina trpezarijskog stola.

Uvodna fotografija: Zouev, Tanya / living4media / Profimedia


Tags: