Šta je “memfis stil” i kako ga uklopiti u moderan enterijer?

by | September 26, 2022
Memfis stil u modernom enterijeru

U svetu dizajna i mode sve je ciklično. Memfis stil je dobra potvrda ovog pravila ─ mnogo godina nakon njegovog pojavljivanja, ponovo je popularan.

 

Šta je stil Memfisa u modernom dizajnu

Grupu Memphis osnovali su 11. decembra 1980. godine u Milanu dizajneri Etore Sotsass, Andrea Branci i Michele de Lucchi. Svoje ime preuzeli su iz pesme Bob Dilana i trajali su na sceni svega osam godina, ali su za to vreme ostavili neizbrisiv trag u istoriji dizajna. Njihovi radovi ostali su poznati po izazovnom, svetlom i upečatljivom postmodernističkom dizajnu.

Ovaj stil je uvek  ukidao uobičajena ograničenja i jasne kanone. Kreatori Memphisa dizajnirali su enterijere koristeći neobične oblike, geometrijske ornamente i jarke otvorene boje. Posebnost stila je obilje šara. Često se koriste kolaži, stripovi, pop art slike, pa čak i kadrovi iz kultnih filmova.

Naravno, neće se svima dopasti takav bunt tekstura i boja. Aktivne privlačne materijale, raznovrsne, asimetrične objekte i forme teško je zamisliti u jednom prostoru. Dekoraciju u stilu Memfisa karakterišu praktični i jeftini materijali jarkih boja, kao i širok izbor ukrasa. Na zidovima se često mogu videti kombinacije različitih boja i oblika.

 

Povratak Memfis stila

Sve češće u modernim salonima namešataja i u svetu dekora nalaze se predemti izrađeni u duhu Memfis stlila. Među njima su čuvene fabrika Kartell, dizajneri francuskog Pool-a, brenda Petite Friture… Svi ovi proizvođači koriste karakteristične šare, ali u opuštenijoj interpretaciji. Zbog toga su pogodni i za  udobne prostore daleko rigidnijeg enterijera nego što je originalni Memfis.

 

 

Dekor u Memfis stilu

 

Za one koji vole svetle enterijere,  dekor u stilu Memfisa će biti odlično rešenje: ćilimi, tepisi, vaze, osvetljenje… Takvi detalji će se organski uklopiti čak i u miran enterijer i uneti u njega udeo pozitivne energije i malo humora.

 

 

 

Grafički dizajn

Moderna grafika u Memfis stilu na zidu takođe je jedan od načina na koji možete njegovu živopisnost da uskladite sa svojim dekorom i “pripitomite” ga.  Ovakve slike kao osnovu uzimaju ornamente ─ linije, cik-cak i glatkije oblike i kombinuju ih sa svetlim kontrastnim nijansama.


Phiwath Jittamas/GettyImagesPlus