Trendovi u enterijeru 2023: Tapete kakve ćemo viđati svuda!

by | November 14, 2022

Tapete su moćan alat za stvaranje trenutnog raspoloženja u bilo kom prostoru. U zavisnosti od teme, može da ispriča priču, a takođe može da se poveže sa drugim objektima u prostoriji koji dele sličnu šemu boja. Tapete  danas nisu samo obojene industrijske zidne obloge, koje su stvorene da sakriju ne baš ravne zidove. Umesto toga, sve više kreatora i dizajnera iz različitih oblasti, kao što su slikarstvo, modni dizajn, tekstil, prihvataju ovu novu vrstu medija i sarađuju sa brendovima kako bi kreirali pozadine od kojih zastaje dah. Više ga ne možemo nazvati ni „tapetom“, jer kreatori počinju da koriste različite materijale – reciklirane, takođe prirodne poput slame, bambusa itd.

Nakon analize novih kolekcija tapeta nekoliko brendova za 2023. godinu, postaje jasno da će određeni trendovi zauzeti primat tokom naredne godine.

 

Trendovi za 2023: tapete

 

Cvetni uzorci i maksimalizam

Brendovi koriste sve više gigantskog cveća i botaničkih šara dok ceo svet nastavlja da prihvata biofilni dizajn. Pravilo je jedno: što veći uzorak, to bolje.

 

 Panoramski murali – pejzaži, vizuelne priče

Foto tapete ili panoramski murali povezuju zid u istu sliku, jednu posebnu priču.  Panoramski zidni murali su savršeni za male prostorije kao što su veš ili toaleti, ali izgledaju neverovatno i u većim prostorima kao što su spavaće sobe, trpezarije itd.

Možete uokviriti foto tapete ili zidni mural kao umetničko delo lajsnama, što će dati poseban efekat.

 

Ombre trend tapeta

Ombre je mekan način da počnete da koristite tapete ako se plašite mnogih boja ili šara. Obično izgleda kao umetničko delo – meko i romantično.

 

Ludo smeli uzorci tapeta

Trendovi tapeta u 2023. će uključivati još smelije šare, barem u komercijalnim enterijerima kao što su kafići, gde su uticaj i prvi utisak najpotrebniji. Brendovi, da bi se izdvojili iz gomile i osvojili pažnju klijenata, moraće da iskoriste snagu trendova i da uz pomoć dizajnera enterijera kreiraju zanimljiv enterijer.

 

Kako da izaberete prave tapete?

Idite do najbliže prodavnice tapeta i tkanina i izaberite jednu smelu, zanimljivu i šarenu tapetu bez razmišljanja o krajnjem rezultatu ili kako će izgledati u vašem domu. Ako se plašite razmere, zamislite da tražite razglednicu sa umetničkim delima. Analizirajte koje glavne boje postoje u pozadini i izaberite 2 ili 3 boje koje će postati vaše glavne boje u sobi. Prilagodite formulu 50-30-20% i razmislite gde biste mogli da dodate te boje u svoju sobu. To mogu biti zavese, okvir kreveta, tepih, jastuci sa akcentima ili čak zidovi?

 


KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus