NAJLEPŠI MALI STAN U SKANDINAVSKOM STILU

by | 8 juna, 2022
mali stan

Mislite da je nemoguće urediti mali stan tako da izgleda prostrano, prozračno i uredno? Enterijer koji vam predstavljamo definitivno će vas razuveriti. Iako mnoga ograničenja koja nameće mali prostor nije moguće prevazići, dobrim odabirom elemenata i boja, kao i njihovom najboljom mogućom kombinacijom i organizacijom, čak i minijaturni prostor može izgledati kao sa naslovnih strana magazina. Jedinstvena formula ne postoji, ali evo kako je to izvela arhitekta Vera Čeliševa, u vizuelizaciji enterijera garsonjere od svega dvadesetak kvadrata.

mali stan

Ključni faktor u definisanju utiska koji bilo koji prostor ostavlja jesu boje i svetlost, a njihov značaj višestruko se uvećava ukoliko je reč o malom prostoru. U tom slučaju, obavezno se treba držati svetlih tonova, a obilje dnevnog svetla je veliki plus. Na poslednje se u stambenim prostorima najčešće ne može mnogo uticati, ali bi raspoložive izvore sunčevih zraka trebalo maksimalno iskoristiti. Da bi se to postiglo, glavna preporuka je da se izbegavaju pune pregrade, koje sprečavaju prodor svetlosti što dublje u prostor. Time se ujedno stvara i prostraniji ambijent.

mali stan

Svi navedeni trikovi za vizuelno povećanje prostora primenjeni su i u prikazanom rešenju, a srećna okolonost je to što stan za koji je projektovan enterijer raspolaže velikom površinom prozora. Jednostavnost skandinavskog stila odličan je izbor za malu kvadraturu, kako zbog svedenosti elemenata, tako i zbog kolorita. Kombinacija bele i po kojeg detalja od drveta rezultirala je svetlim ambijentom, a detalji u crnoj i plavoj boji stvorili su lep kontrast. Sve to dobro je upotpunjeno ugradnom rasvetom, tačkasto raspoređenom po plafonu.

mali stan

S obzirom na to da je reč o garsonjeri, sve neophodne funkcionalne celine, izuzev kupatila, smeštene su u zajedničkoj prostoriji, ali je dobrim rasporedom elemenata ona jasno podeljena na pojedinačne zone. U uglu je smeštena linearno organizovana kuhinja, koja je od dnevne sobe odvojena šankom. Osim što odvaja kuhinju, ovaj element zamenjuje trpezariju kako bi se uštedelo prostora. Kako bi podela prostora bila jasnija, kuhinja je delimično odvojena i transparentnom pregradom u vidu drvene rešetke.

mali stan

Kupatilo je jedina fizički odvojena celina u ovom stanu, koje je uređeno u šarmantnoj kombinaciji retro i skandinavskog stila. Kombinacija ne previše upadljive majolika podne keramike i belih retro zidnih pločica savršeno je upotpunjena svedenim policama i ormarićima od dveta. Ugradni vodokotlić i tuš-kabina izdvojena u uvučenom delu prostorije obezbedili su harmoniju koju ponekad narušavaju sanitarni elementi.

mali stan
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.