NAJLEPŠI ZIDOVI KOJE STE VIDELI – ZAŠTO NE BISTE I VI IMALI ISTE U SVOM DOMU

by | July 14, 2022
drvene letvice na zidu

Zidove možete dekorisati na mnogo već poznatih načina – pomoću tapeta, dekorativnih zidnih obloga, različitih tehnika i boja. No, u stanovima sve ćešće viđamo na zidovima zanimljivu upotrebu drvenih letvica koje na razne načine mogu doprineti karakteru i šarmu vaših prostorija

BOJE

Najjednostavniji način za postizanje trodimenzionalnosti zidova jeste upotreba drvenih letvica i boje. Za početak je neophodno osmisliti dizajn koji želite na svom zidu. To su uglavnom manja ili veća polja različitih oblika. U zavisnosti od njihovih dimenzija zavisi i atraktivnost – zid sa sitnijim “uzorkom” uvek je izraženiji od zida koji je, na primer, podeljen pomoću nekoliko vertikalno postavljenih letvica. Kada je dizajn odabran, potrebno je precizno izmeriti i iseći letvice, a zatim ih pomoću lepka ili vijaka postaviti i učvrstiti na zidovima. Sledi farbanje koje predstavlja finalni korak i može biti jednako kreativno kao da se radi o običnom zidu ako izaberete više boja ili kao na fotografiji ofarbate donju polovinu zida nekom jarkom nijansom.

drvene letvice na zidu

drvene letvice na zidu

SVETLO

Osvetljenje prostorija, a posebno dnevnog boravka u poslednje vreme realizuje se na sve interesantinije načine. Ono više nije ograničeno samo na visilice, podne i zidne lampe, već postaje sastavni deo dekorativnih elemenata u prostoru kao što su police, zidovi i pregradni paneli. U kombinaciji sa drvetom svetlo ističe njegovu toplinu i istovremeno deluje vrlo elegantno. Ponekad je dovoljan jedan element koji će stambeni prostor učiniti drugačijim. Zato, ako imate potrebu za pregradnim zidom, možete upotrebiti drvene letvice koje su postavljene na malim razmacima, dok je gornja polovina popunjena letvicama koje na svojim krajevima imaju sijalice. Kada se svetlo upali, ovaj zanimljiv raspored doprinosi ugodnoj atmosferi dnevnog boravka. Nešto jednostavnije rešenje prestavljaju LED trake za čije postavljenje nije potrebna vrhunska stručnost. Kada pozicionirate letvice na zidu, uz njih zalepite LED trake i dobićete upečatljivo dizajniran zid.

drvene letvice na zidu

drvene letvice na zidu

UNIKATNO I KORISNO

Dekorisanje zidova pomoću letvica daje nebrojeno mnogo mogućnosti. Naime, uz malo kreativnosti možete na unikatan način dizajnirati zid, koji istovremeno može biti i funkcionalan ako se segmenti nastali postavljanjem letvica popune ogledalima. Ovako postavljena ogledala biće zanimljiv dekor u svakoj prostoriji, pa čak i u hodniku. Takođe, letvice će biti upečatljivije ukoliko su nekoliko nijansi svetlije od zida. Posebno atraktivnoo će izgledati ako ste zid podelili dijagonalno i na nekim mestima pravili veće ili manje razmake između letvica. Ukoliko ceo zid posmatrate kao jedan dizajnerski element možete postaviti ram koji će ga uokviriti. Donja, horizontalna letvica, koja je u dodiru sa podnom oblogom može biti šira iz čisto praktičnih razloga.

drvene letvice na zidu

PRIRODNI ELEMENT

Svima je već poznato da je drvo kao prirodni materijal idealan za dizajn enterijera. Ne samo što doprinosi vizuelnoj prijatnosti, nego predstavlja i zdravo okruženje. Zbog toga ga treba koristiti u sve većoj meri, kako za izdradu nameštaja, tako i za dekorisanje zidova. U ovom primeru vidimo kako su dve prostorije, dnevna i spavaća soba, u kojima čovek provodi najviše vremena, vrlo zanimljivo dizajnirane upravo upotrebom drvenih letvica. One su postavljane duž cele visine zida na jednakom razmaku, a kod ugla sa plafonom one se spajaju i postaju dekorativna obloga plafona. U dnevnoj sobi letvice imaju ulogu spuštenog plafona tako da je u njih ugrađeno osvetljenje jednostavne forme, dok u spavaćoj sobi, one imaju samo dekorativnu ulogu zamenjujući klasično zaglavlje kreveta. Kako bi prirodna svetla nijansa drveta bila izraženija, za boju zidova su korišćene tamnije boje poput crne i zelene.

drvene letvice na zidu

drvene letvice na zidu