NAJVESELIJI DOM U BARSELONI KOJI NAS JE OČARAO

by | 14 juna, 2022
porodicni dom

Kada uređujete dom za višečlanu porodicu, sa decom u tinejdžerskim godinama, važno je svaku prostoriju prilagoditi tako da svi budu jednako zadovoljni korisnici. Činjenica je da više vremena provodimo unutar doma i važno je znati da enterijer ima veliki uticaj na raspoloženje. Sudeći po bojama i dizajnu, reklo bi se da u ovoj kući u Barseloni ne nedostaje sreće i radosti.

Kada uređujete dom za višečlanu porodicu, sa decom u tinejdžerskim godinama, važno je svaku prostoriju prilagoditi tako da svi budu jednako zadovoljni korisnici. Činjenica je da više vremena provodimo unutar doma i važno je znati da enterijer ima veliki uticaj na raspoloženje.

U arhitektonskom smislu, ovu prostoriju neobičnom čine veliki prozori u uglu, tako da staklena površina čini veći deo zidova. Ipak, ukućani u saradnji sa dizajnerskim timom su se potrudili da ovu prostoriju oplemene upečatljivim nameštajem i dekorom, koji u mnogo većoj meri privlači pažnju

Tamnosivi zidovi i betonski pod stvaraju savršenu pozadinu za boje, a čine izraženijim i drvene komade nameštaja. Centralnu poziciju u dnevnom boravku zauzima tamnoplava sofa sa dekorativnim jastucima pretežno tirkiznih nijansi, koja se slaža uz pomoćni stočić vintidž oblika. Dijagonalno se nalazi drvena stolica na ljuljanje i predstavlja neobičan izbor. Na bočnom zidu postavljena je polica za knjige i suvenire, a porodica je umesto televiziora centralno mesto ustupila oslikanom platnu.

Trpezarija predstavlja prelaznu zonu između dnevnog boravka i kuhinje i čini je veliki drveni sto sa stolicama koje su vlasnici doneli iz seoske kuće i obnovili ih novim tapaciranim sedištima. Kako bi ovu prostoriju učinili još zanimljivijom dodali su i klupu i zanimljivu visilicu.

Kuhinja je prilično velikih dimenzija što je bila izrazita želja porodice, jer njeni članovi veliki deo vremena provode u zajedničkoj pripremi obroka. Svi elementi su urađeni u svetloj nijansi drveta sa rezbarenim delovima umesto ručki.

Veliko ostrvo jednim delom ima drveno postolje, dok je kamena ploča na drugom kraju oslonjena na metalni okvir. Po ugledu na tkaninu na trpezarijskim stolicama birane su barske identične boje, ali vrlo modernog dizajna.

Mnoštvo boja se bori za dominaciju i u spavaćim sobama, oduševljavajuči kominacijama na svakom koraku. U jednoj od dečjih soba dominiraju geometrijski oblici. Svetlosivi zidovi i svetla boja parketa stvorili su idealnu pozadinu za single krevet plave boje i radni prostor koji čine pisaći sto i dve zidne police.

Glavna spavaća soba je dobila svoju paletu boja koju pretežno čine sive i tirkizne nijanse sa akcentnom bojom ciklame. Ipak oduševljenje pripada visećoj ljuljaški pletenoj u nekoliko različitih boja. Pored kreveta se nalazi noćni stočić sa lampom, a iznad je postavljena slika kako umetnost ne bi nedostajala ni u ovoj sobi. Toaletni sto krasi sklopivo ogledalo, figura i nekoliko vaza sa cvećem.

Želja porodice je bila i da se organizuje posebna radna prostorija, koja će ujedno biti njihova biblioteka. Oni su veliki ljubitelji knjiga pa su police zauzele cele površine zidova. Neobičan spoj predstavljaju dva kutka u prostoriji, jedan dizajniran kao retro radni prostor sa industrijskom visilicom i unikatnim radnim stolom, dok je s druge strane postavljen radni sto sa stolicom u vintidž stilu.

U kući postoje tri kupatila i toalet. Na gornjim fotografijama vidimo kupatila u sklopu dečjih soba koje odlikuje jednostavnost: bež pločice, pravougaona ogledala i prostor za odlaganje bez mnogo dekora. Glavno kupatilo ima ugradnu kadu velikih dimenzija, a elegancija se ogleda u izrazito beloj boji koja je korišćena za kupatilski nameštaj i sanitarije. Ljubičasti okvir ogledala je tu kako bi nagovestio da se kupatilo nalazi u domu prepunom boja, a sterilan izgled narušava i pomoćni stočić sa biljkom. Svakako da ovo kupatilo lepšim čini velika količina prirodnog svetla.


shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.