Nameštaj za hodnik: Da li je bolje izabrati klupu ili tabure?

by | February 14, 2023
nameštaj za hodnik

Zgodno je kad možete ući u kuću, sesti na udoban nameštaj za hodnik i skinuti cipele bez žurbe. To nam svima treba, zar ne?

Kako izabrati nameštaj za hodnik?

Kada je u pitanju mala prostorija poput predsoblja, onda možete upasti u zamku da odaberete namešštaj za hodnik koji je preobiman, a nepraktičan. Dakle, kada birate nameštaj za hodnik morate da uzmete u obzir sledeće:

  • dimenzije sobe,
  • funkcionalnost i praktičnost,
  • mobilnost nameštaja,
  • udobnost
  • jedinstvo stila
  • sigurnost

Dakle, kada kupujete nameštaj za hodnik, obratite pažnju na to predmeti budu od izdržljivih, praktičnih materijala otpronim na habanje, vodu i prljavštinu. Međutim, šta je bolji izbor kada je pitanju gde ćete sesti dok skidate cipele: tabure ili klupa?

 

Nameštaj za hodnik: Taburei

Prednosti taburea su to što je mali i lako prenosiv, a s obzirom na mnogobrojne dizajne i opcije, može da se uklopi u veliki broj stilova. Postoji nekoliko vrsta taburea koje možete odabrati.

 

Tabure s vešalicom

Ovakvi taburei su spojeni sa vešalicom ili dolaze u paru. Često imaju zajedničke detalje poput boje, mekane završne obrade ili kovanih ili rezbarenih elemenata.

Tabure – sanduk

U pitanju je niska kutija (kvadratna, okrugla ili pravougaona) presvučena kožom ili takninom sa mekim poklopcem koji služi kao sedište. U takvom tabureu možete čuvati cipele ili male stvari.

Tabure za cipele

Gornji deo taburea služi da na njega sednete, a deo ispod služi kao ormarić sa nekoliko nivoa za odlaganje cipela. Zbog male veličine u njega neće stati više od 4-5 pari cipela za odrasle ili 6-7 dečijih cipela.

Tabure bez okvira (Lazy bag)

Ovaj tip taburea nije naročito pogodan za menjanje obuće, pritom brzo skupljaju prljavštinu i prašinu. Oni su prikladniji za dečije sobe nego kao nameštaj za hodnik.

Nameštaj za hodnik: Klupe

Klupe su ustvari izduženi taburei. Ovaj tip nameštaja je idealan za izdužene i uske hodnike. Klupe su prostranije i stabilnije. Postoji nekoliko vrste koje su kao idealne za nameštaj za hodnik.

Klupa koja je i mesto za skladištenje

Slično kao tabure – sanduk, klupe imaju duže i prostranije mesto za skladištenje. U njemu možete da skladištite više obuće ili dugačke predmete koje ne želite da budu vidljivi, poput kišobrana.

Klupe koje su deo većeg dela nameštaja

Ove klupe su uglavnom u sklopu ormara. Dakle, ako se imate dovoljno prostora za ovaj nameštaj, možda biste mogli da razmislite da to bude nameštaj sa ugrađenom klupom.

Sklopiva klupa

Ove klupe imaju telo i sedište koje se lako sklapa i rastavlja i pogodna je za jako male hodnike. Nakon što se obujete, možete da je sklopite i sklonite negde da ne zauzima prostor.

Klupa sa policama

Ispod sedaonog dela se nalaze police za cipele koje mogu biti otvorenog ili zatvorenog tipa. Sjajne su za to da vaš hodnik izgleda uredno, a pritom vam je obuća na dohvat ruke.

Klupa sa naslonima za ruke

Podseća na male sofe. Veoma je udobna i lako se ustaje sa nje, a stilski će vašem hodniku dati poseban ton.

Oba tipa nameštaja imaju svoje prednosti tako da odabir najviše zavisi od vašeg prostora u koji treba da se uklopi. U svakom slučaju, koji god nameštaj za hodnik da odaberete nećete pogrešiti!

 


Snežana Vranić

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus