Kultni komadi nameštaja koji će uvek biti u modi

by | November 17, 2022
kultni komadi nameštaja

Ovo su kultni komadi nameštaja koji će uvek biti u trendu. 

Ako planirate da ažurirate unutrašnjost stana, obratite pažnju na ove stvari. Oni će trajati mnogo godina i uvek će biti u trendu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 🌿JUSTYNA 🌿#justynahomedecor (@justyna_home_decor)

Kultni komadi nameštaja

Eames stolica

Stvorili su ga 1948. američki dizajneri Čarls i Rej Ejms a inspirisala ih je niko drugi do Ajfelova kula u Parizu.. Na njoj su okvir i položaj nogu slični. Zbog toga stolica ima još jedno, manje popularno ime – Eiffel Shell. Danas, bez ovog predmeta, teško je zamisliti enterijer u skandinavskom stilu . I izgleda da će njegova popularnost samo rasti tokom godina.

Sofa Chesterfield

Prema legendi, političar i trendseter grof Česterfild je učestvovao u kreiranju stila ove sofe. Ovo nije dokumentovano, ali je prepoznatljiv komad nameštaja na kraju postao pravi simbol nacije. Bio je uvek prisutan u svim engleskim klubovima aristokrata. A njena  popularnost nije ništa manja ni danas. Moderni dizajneri veoma vole ovu sofu i koriste je u neoklasičnom stilu kao i u dizajnu potkrovlja.

Kultni komadi nameštaja- Louis Ghost stolica

Ovaj komad nameštaja pod nazivom “Luisov fantom” izmišljen je 2002. godine.Francuski dizajner Philippe Starck pokušao je da ponovi obrise baroknih modela, ali da im da moderniji przvuk. Zbog toga je napravio stolicu od savremenog polikarbonatnog materijala. Ova stolica je pogodna za svaki enterijer i služiće verno dugi niz godina.

Gras lampa

Lampu je 1922. godine izumeo francuski inženjer Bernar Gras, koji ju je dizajnirao od običnih šarki i čeličnih cevi. Danas ovaj komad nameštaja budi sećanja na doba modernizma i vraća nas u prošlost, obavijajući atmosferu u kojoj se nalazi vintage duhom. Možda se zato takve lampe koriste u skoro svakom enterijeru – od hotela i barova do stambenih stanova i kuća.

Kultni komadi nameštaja- vaza Savoy

Ako želite da kupite komad dekoracije koji će svaki stručnjak ceniti,napravite pravi izbor – ovo je vaza Aalto. Dizajnirao ga je finski arhitekta Alvar Alto za hotel Savoi u Helsinkiju. A posle međunarodne izložbe u Parizu 1937. godine, ovaj komad nameštaja dobija pravu svetsku slavu, koja ne jenjava do danas.

Lampa Panton

Dizajnirana od strane poznatog danskog dizajnera Vernera Pantona 1968. godine, ova lampa-visilica potvrđuje izraz: „Sve genijalno je jednostavno“. Sastoji se od dve polukružne sfere i izgleda pomalo futuristički. Idealno, ova lampa je pogodna za kuhinju. Samobolje je postaviti ne u centar sobe, već iznad trpezarijskog stola ili radnog ostrva.Inače, dostupan je u nekoliko veličina i boja, što znači da imate priliku da izaberete upravo ono što vam je potrebno.

Fotelja jaje

Još jedan legendarni dizajnerski predmet koji nikada neće izaći iz mode. Kreirao ga je danski dizajner Arne Jakobsen 1958. godine za sobe hotela SAS Roial u Kopenhagenu.. Dizajn je dizajniran tako da se,  sedeći u stolici, nađete u zatvorenom prostoru, kao u ljusci. Položaj se može podesiti. Raznolikost presvlaka i boja će zadiviti i najizbirljivijeg kupca.

Kultni komadi nameštaja- Tilip sto

Tilip sto sa jednom nogom je primer skandinavskog dizajna. Izmislio ga je 1940. finski dizajner Eero Saarinen i još uvek ne gubi na važnosti. Sama konstrukcija je od visokokvalitetnog fiber stakla, a ploča stola je od drveta.Zanimljivo, uprkos spoljašnjoj jednostavnosti i prividnoj lakoći, težina stola dostiže 60 kg.

Podna lampa Arco

Ova neobična lampa, slična luku, može se naći u bilo kom modernom časopisu za enterijer ili filmu 60-ih. Kreirao ga je italijanski dizajner i arhitekta Ahile Kastiljoni 1962. godine. Zanimljivo je da dizajn nije tako jednostavan kao što se čini.Čelični luk se sastoji od mnogo elemenata, pomeranjem ili razdvajanjem, možete podesiti dužinu i nagib. Idealno rešenje za dnevni boravak i kutak za čitanje.

Luksuzni nameštaj po meri vašeg doma


YKvision/iStock/Getty Images Plus via Getty Images