Viseća fotelja kao deo enterijera: Najbolji saveti za uređenje

by | November 12, 2022
Viseća fotelja

Viseća fotelja je idealno rešenje kada nemate dovoljno prostora, naročito u sobi za opuštanje. Ali i u ovom slučaju važno je biti oprezan kada je uređenje u pitanju. 

Viseća stolica odnosno fotelja je komad nameštaja koji ne samo da pomaže u racionalnom korišćenju prostora, već postaje i ukras svakog doma. Čak i ako imate dovoljno mesta za odmor u svom stanu, ovakva stolica će postati vrhunac enterijera i omogućiće vam da stvorite poseban komfor

Elegancija, kreativna forma, udobnost, udobnost i udobnost samo su mali deo prednosti viseće stolice. Služi do 20 godina i ne zahteva posebnu negu, a neobičan dizajn ovog komada nameštaja učiniće ga glavnim unutrašnjim akcentom sobe. Za početak ćemo razmotriti glavne vrste visećih stolica i reći vam koja je idealna za određeni enterijer.

Viseća fotelja- vrste i prednosti

Cocoon stolica

Postoje dve vrste takvih stolica: prvi su pričvršćeni za plafon, drugi – na vrh sopstvene metalne baze. Stolica ima takav naziv zbog svog oblika, a okvir je napravljen od metala, a sama stolica je tkana tehnikom makrame.

Viseća fotelja bubble

Ova stolica je dizajnirana u obliku lopte. Izrađena je od stakla ili plastike, a pričvršćen je za plafon metalnim lancem. Ova vrsta viseće stolice odlično se slaže sa high-tech dizajnom, a poseban plus je to što se montira direktno na plafon, čime se štedi mnogo prostora u prostoriji.

Rattan fotelja

Prilično popularna vrsta visećih stolica u ovom trenutku. Postoje dve vrste – od prirodnog materijala i od veštačkog. Zanimljivo je da zamena ima niz prednosti u odnosu na prirodni ratan: ne treba joj pažljivo održavanje (prirodno je potrebno navlažiti), fleksibilniji je, izdržljiviji – a istovremeno se uopšte ne može razlikovati od pravog. Ponekad su ove stolice napravljene i od pruća ili bambusa.

Fotelja od ratana će odgovarati enterijeru u etničkom, prirodnom ili boho stilu – uz pravilan stil, ovaj komad nameštaja će postati punopravni član dnevnog boravka.

Viseća fotelja sa mekim okvirom ili visećom mrežom

Ova vrsta stolica zauzima minimum prostora i odlično se uklapa u svetle, sunčane enterijere. Viseći ga u gradskom stanu, odmah ćete se osećati kao da ste na obali tropskog ostrva. Pogodno za rustikalni stil zemlje ili potkrovlja.

Fotelja – pravo rešenje za relaksaciju u dnevnoj sobi

Razmotrivši glavne vrste visećih stolica, trebalo bi da razmislite o tome kako pristupiti izboru i ugradnji ovog komada nameštaja, jer kada su u pitanju viseće stolice, vredi razmisliti ne samo o dizajnu, već io načinu montaže.

Postoji mnogo opcija za viseće stolice, a svako može pronaći nešto posebno za sebe. Ako su vam najvažnija pouzdanost i sposobnost nošenja teških tereta, obratite posebnu pažnju na stolicu od ratana – može izdržati do 120 kg. I to uprkos činjenici da njegova težina nije veća od 20 kg – tako da je opterećenje na stropnim gredama minimalno.

Prilikom izbora ovakve stolice , takođe unapred razmislite kako planirate da je osigurate. Ovde se može primetiti nekoliko metoda: korišćenje posebne gume – u ovom slučaju ćete morati da istegnete gumu duž plafona i montirate pričvršćivače, koristeći polimernu pastu – za to će vam trebati poseban špric za izgradnju. Viseća stolica se takođe može pričvrstiti ne samo na plafon, već i na šipku. Proizvod, koji je pričvršćen za šipku, je mobilan – pogodno je pomerati ga prilikom kretanja.

Lokacija

Ako govorimo o lokaciji viseće stolice, onda je najbolja opcija u dnevnoj sobi, u blizini drugih mekih komada nameštaja za opuštanje: kreveta, fotelje, sofe. Ako je soba mala, bolje je postaviti stolicu u ugao sobe. Planirate da postavite stolicu za vješanje u svoju spavaću sobu? Zatim pokušajte da ga postavite bliže prozoru – dobijate dodatni prostor za sedenje sa puno prirodnog svetla. Planeri za dizajn enterijera mogu se koristiti za pravilan raspored.

Dizajn viseće fotrelje

Što se tiče dizajna enterijera, ovde treba poći od sopstvenih preferencija. Naravno, postoje preporuke za izbor stolice u zavisnosti od dekora vaše sobe. Na primer, za stan uređen u stilu minimalizma, pogodan je akrilni proizvod. Za sobe u klasičnom stilu, drvene stolice će biti dobro rešenje. U seoskoj kući ili u seoskoj kući, proizvodi od ratana savršeno će se uklopiti u unutrašnjost. Ako govorimo o visokotehnološkom stilu, onda ovde treba obratiti pažnju na prozirni balon od plastike ili niklovanog metala – takva fotelja će postati unutrašnji akcenat i istovremeno zaseban prostor za sedenje u prostoriji.

Odvojeno, vredi napomenuti detalje dizajna – viseća stolica, bilo da se radi o proizvodu od ratana ili stolici od čaure, blistaće novim bojama kada se koristi dodatni pribor. U slučaju plastične fotelje sa mehurićima, sjajni jastuci male veličine i različitih oblika biće idealan akcenat, a stolica u boho stilu će uspešno upotpuniti prekrivač od veštačke vune ili veliki jastuk-puf u neutralnim nijansama.

Pored toga, kompetentno osvetljenje u predelu stolice takođe stvara dodatnu udobnost – originalna podna lampa, koja se nalazi u blizini dnevnog boravka sa stolicom za vešanje, može da pretvori ovaj deo u prostoriju u poseban prostor gde je prijatno sedeti sa knjigom ili provesti nekoliko sati sami sa sobom ( pročitajte i : Tajne dizajnera: kako osvežiti unutrašnjost osvetljenjem ).

Međutim, pri izboru stolice , ne treba zaboraviti na elementarna sigurnosna pravila – glavna garancija sigurnosti konstrukcije je prisustvo specijalnih pričvršćivača za montažu na plafon. U ovom slučaju, preporučuje se pričvršćivanje proizvoda na potporne elemente.

Takođe, nemojte zanemariti sledeća pravila :

  • Ne postavljajte lomljive ili oštre predmete u blizini stolice
  • Nemojte pričvršćivati stolicu na rastegljive plafone. Za takve proizvode potrebna je osnova – plafonska ploča
  • Koristite samo jednu stolicu u stanu
  • Inače, takav komad nameštaja će postati idealan deo enterijera i prostrane sobe i male sobe, a neobičan dizajn i različite dizajnerske opcije pružaju gotovo neograničen prostor za let dizajnerskih ideja.

Ninoon/iStock/Getty Images Plus via Getty Images