NEOBIČAN STAN: PRAVA ODA PRIRODI

by | 20 marta, 2022

Poljski dizajn studio My Deer osmislio je prostor za porodicu čiji životni stil podrazumeva jaku vezu sa prirodom. Biljke, prirodni materijali i porodično zajedništvo bili su osnovni pojmovi oko kojih kreće da se formira dizajn stambenog prostora od 98 m2 u varšavskoj četvrti Bemowo.

Asocijacirajući na prirodu zelena boja postaje favorit. Idealna je u spoju sa drvetom, a kako bi se prostor učinio još neobičnijim izabrana je njena jarka nijansa koja je naglasila segmente poput zida sa TV-om, ostavu u kuhinji i lučni zid koji vodi u kupatilo.

Glavna ideja bila je stvaranje velikog otvorenog prostora gde bi cela porodica mogla provoditi zajedničko vreme koje im je veoma značajno. Tako je formirana dnevna zona čiju centralnu poziciju zauzima kauč, a kuhinja i trpezarija organizovane su tako da ne zauzimaju mnogo prostora prateći osnovni kolorit. Gde god je bilo moguće smeštene su biljke koje oplemenjuju prostor, a veoma je zanimljiv kutak za čitanje. Sa stolicom na ljuljanje, odmah pored zida sa drvenim plakarom, prava je oaza za odmor.

U prvi mah se ne primećuje koliko je mnogo formirano mesta za odlaganje jer je upotrebljen takav dizajn da svi ormari deluju vrlo svedeno i podsećaju na zidne obloge. Lučni zid je definitivno najupečatljiviji detalj i napravljen je da naglasi retro atmosferu stana i stvori lagani prelaz iz dnevne u spavaću zonu gde su smeštene dve dečje sobe, kupatilo i glavna spavaća soba sa garderoberom.

Dečja soba je organizovana tako da predstavlja savršeno mesto za igru i razvoj. Nameštaj je odabran u skandinavskom stilu, svedenog je dizajna i kao takav ispunjava glavni zahtev vlasnika o upotrebi što prirodnijih materijala. Važno je znati da u prostoriji za mališane treba da stoji samo osnovni nameštaj, jer je njima zančajniji prazan prostor za igru.

U oba kupatila, opremljena kupatilskim ormarićem u dekoru drveta i okruglim ogledalom, dominiraju zeleni tonovi, ali su upotrebljeni na različite načine. U manjem, u kojem je postavljen tuš, zelenom bojom obrađene su sve zidne površine koje nisu prekrivene sivim pločicama. Veće kupatilo, namenjeno roditeljima, krasi foto-tapeta s tropskim motivom, dok je zid iznad kade obložen pravougaonim sivim pločicama koje su upotrebljene i u manjem kupatilu.




shutterstock

Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.