NEOBIČNIM IDEJAMA DO NEOBIČNOG STANA

by | February 18, 2022

Vrhunski dizajn enterijera se ne ogleda samo u dobrom odabiru palete materijala i boja, ili u zanimljivom dekoru. Naime, dizajneri se uvek trude da pomeraju granice uvođenjem sasvim neočekivanih rešenja koja njima samima predstavljaju neku vrstu izazova u radu, a korisnicima sjajno rešenje stambenog prostora. Ovaj stan je pravi primer zahtevnog koncepta koji sjajno funkcioniše.

Luksuz i elegancija nisu predodređeni samo za stanove velike kvadrature. Ovo je jedan od primera kako se i, uslovno rečeno, manji prostor može jednako luksuzno urediti, a za to je najodgovornija dizajnerska vizija.

Vrlo neočekivan raspored prostorija odlikuje ovaj stan, ali svaka od njih savršeno funkcioniše što je prva potvrda vrhunskog dizajna. Počećemo od pozicioniranja prostorija, gde primećujemo da se dnevna i noćna zona nalaze istom prostoru ako uzmemo u obzir klasične zidove. Međutim, spavaća soba ima jasne granice, kao i fizičku pregradu u vidu staklenih pregradnih panela. Ono što je zanimljivo jeste i pozicija ovog kubusa kojeg sa tri strane okružuju kuhinja i trpezarija, dnevni boravak i hodnik.

Kada je reč o ovakvom načinu rešavanja enterijera obično je važno u svakoj prostoriji obezbediti sunčevu svetlost i kvalitetan protok vazduha. U ovom slučaju problem osvetljenosti rešen je odabirom staklenih panela, a za cirkulaciju vazduha je uveden ventilacioni sistem. Sa sigurnošću možemo reći da je ideja uspešno realizovana stvaranjem kvalitetnog ambijenta u svakom kvadratnom metru. Osim toga, formirana struktura čini ovaj enterijer vrlo autentičnim.

Po ulasku u stan pruža se hodnik koji vodi do dnevnog boravka. Ovaj deo je formiran uz fasadni zid kako bi dobijao najviše prirodnog osvetljenja. Velika udobna garnitura zauzima centralno mesto, a dopunjavaju je pomoćni stočići različitih oblika. Pogled je usmeren ka TV-u koji se nalazi na posebno oblikovanom gipsanom panelu u sklopu staklenog zida. U nastavku je formirana velika trpezarija koju čini sto sa osam stolica.

U vrlo uravnoteženoj paleti boja i materijala ove stolice u nežnoj tirkiznoj boji i plišanom materijalu predstavljaju akcentovani momenat. Iza njih se nalazi elegantna metalna polica istaknuta zlatnom završnom obradom i jasnom podelom polja, a po uzoru na nju je odabrana moćna visilica sastavljena od naizmenično povezanih šipki.

Kuhinju karakteriše topao dizajn za koji je odgovorna velika upotreba drveta, kao i prostranost i sjajna organizacija elemenata. Centralno mesto zauzima kuhinjsko ostrvo na kojem se odvija ceo proces pripreme hrane. Oblikovano je tako da mu se slobodno prilazi sa svih strana kako bi svi učesnici u pripremi obroka bili jednako uključeni. Iznad se nalazi moderan aspirator sa osvetljenjem, ali nisu izostale ni moderne visilice. Uz zidove su postavljeni kuhinjski elementi, vrlo svedeni i sa dovoljno skladišnog prostora.

U spavaćoj sobi je održan isti kolorit kao i u dnevnoj zoni kako bi se što manje uočavala granica. Krevet, naslon i pomoćni tabure su tapacirani plišanim materijalom kako bi ovaj kutak odlikovala udobnost. Tu je formiran jednostavan garderober, a nisu izostali ni detalji poput lampi, visilice i dekora na zidu.


shutterstock

Tags: