NESVAKIDAŠNJI ENTERIJER U CENTRU BEOGRADA

by | June 8, 2022
dnevna zona

Smešten u Beogradu, stan površine 200 kvadrata predstavlja idealno mesto za život mlade porodice, a za njegov vrhunski dizajn pobrinula se Andreja Pavićević, arhitekta sjajne dizajnerske vizije.

hodnik

Za početak, Andreja nam je objasnila svoj princip rada koji usled različitih struktura prostora, investitora i njihovog načina zivota iziskuje drugačiji pristup svakom eneterijeru. Prvo što radi jeste analiza prostora koji zatim stavlja u određeni kontekst i koncept, a svakako da za cilj ima postizanje savršenog ambijenta i topline kroz kombinaciju različitih materijala i komada nameštaja. Veliku pažnju posvećuje detaljima i uživa u odabiru dekoracije koja je ključna u vizuelnom sagledanju celine.

Veliku prednost u radu na ovom enterijeru smatra činjenicu da su klijenti u potpunosti odgovarali njenom senzibilitetu što je projektovanje učinilo mnogo lakšim. Njihove želje i njena razmišljanja uglavnom su se poklapala što ih je i dovelo do rešenja kojim su obe strane prezadovoljne.

dnevna zona

Kako je imala priliku da preuzme rad na projektu dok je još bio u sivoj gradnji, imala je svu slobodu da kreira i učestvuje u svim fazama osmišljavanja i izvođenja enterijera, od rasporeda prostorija do dizajna i finalnih završnica. U sklopu ove kvadrature formirane se sledeće prostorije: ulazni hol, dnevna soba, prostorija za rekreaciju, kuhinja sa trpezarijom, vešeraj i tehnička prostorija, dečja i gostinska soba, dva kupatila, toalet i glavna spavaća soba sa garderoberom.

Projaktantski zadatak je bio napraviti što otvoreniji prostor, elegantan, klasičan i pre svega funkcionalan i udoban za život. Postojeća čelična konstrukcija na plafonu, kao i čelična bravarija dali su notu industrijskog stila. Stan je okupan svetlom jer su umesto klasičnih prozora postavljena velika staklena vrata. Visina plafona je od 3 m do 3,2 m, pa samim tim vizuelno prostor deluje veće.

dnevna zona

Još jedan od značajnih delova stana koji svakako mnogo doprinosi kvalitetu življenja jeste terasa koja se prostire celom dužinom stana. Kako granicu između enterijera i spoljašnjosti predstavljaju samo staklena vrata, arhitekta je imala zadatak da poveže ove dve celine i uredi terasu koja će zelenilom oplemeniti životni prostor.

dnevna zona

Od materijala najviše dominiraju drvene površine, rađene delom od tikovog furnira, delom od masiva, a tu su i mermer i teraco.

Dnevna soba sa prostorom za druženje i zabavu čine jednu celinu, a možemo reći da je najupečatljiviji detalj Teckell sto za stoni fudbal. Pored su mesto našle dve dizajnirane komode na kojima se nalaze muzičke linije i odeljci za knjige, a celu postavku upotpunile su dve metalne lampe koje se uklapaju sa metalnim geometrijskim nogarama. Iako su naizgled vrlo jednostavni, plakari bez lajsni su bili vrlo izazovni za izvođenje. Uspešno su uklopljeni u prethodno formirane niše, a tu se našla i ugradna polica za TV. Urađene su od tikovine njenih povoljnih svojstava.

Enterijerom dominiraju kultni komadi nameštaja, poput Žanereovih stolica i fotelja rađenih za projekat Čandigar, Serge Moulle lustera i podnih lampi, kao i drugih dizajn komada poput klub-stola. Tu su i lampe od tikovog drveta i pomoćni stočić čiji dizajn potpisuje dvojac iz Amsterdama – Xander Vervoot i Leon van Boxtel, a nisu izostali ni nezaobilazni Bang&Olufsen savremeni retro komadi neprolazne lepote. Elektro-galanterija izrađivana je u Francuskom, prema posebnom nacrtu i od najfinijih metala.

Kuhinja i trpezarija su od pomenute celine odvojene staklenim kliznim vratima. Ovu zonu karakteriše pod punog sjaja na kojem prelep odsjaj stvaraju veliki prozori. Trpezarijski sto dizajnirao je Rodolfo Dordoni za Molteni&Dada brend, a kuhinja je Valcucine.

spavaca soba

spavaca soba

Master soba sa prostranim garderoberom i kupatilom čini drugu veću celinu u stanu, a njom dominira krevet austrijskog brenda Wittmann. Uređenje dečje sobe započeto je dizajniranjem zanimljivih komada nameštaja koji bi zauzimali što manje korisnog prostora namenjenog za igru. Tako se i javila ideja za sklopivim krevetima koji se izvlače iz zida. Kako ne bi ličili na obične zidne panele, osmišljen je prostor za sedenje koji nastane u trenutku kada su kreveti sklopljeni.

kupatilo

kupatilo

Kupatila i perionica su ispratili trend, pa su tako teraco ploče namenski uvožene, obrađivane u radionici i postavljane u komadu, kako ne bi bilo vidljivih spojeva i da bi izgledale kao da su livene. Samo jedna teraco ploča je teška preko 250 kg. Svi lavaboi su ručno rađeni, lepljeni, testirani, isporučeni uz pomoć krana i montirani na licu mesta. Najzahtevnije je bilo napraviti dva labavoa rađena u jednom komadu od 2,5 m, a da se ne rasklimaju, ne puknu i da se postave tačno u milimetar u već pripremljen prostor.

kupatilo

kupatilo

Perionica čini jedan lep momenat u stanu, sa idejom da peglanje i prostiranje veša ne moraju uvek da budu naporan zadatak koji remeti ostatak životnog prostora. Sav nameštaj u ovoj prostoriji izrađen je prema nacrtu u domaćim radionicama.

perionica

Velika terasa koja se pruža celom dužinom zida podeljena je u nekoliko zona sa različitim nameštajem za sedenje i odmor. Ipak, za njen lep ambijent najviše je odgovorno pregršt zelenila i biljaka posađenih u žardinjere.


Mirko Nahmijas

Tags: