mali stan
28.04.2022 Enterijer

NEVEROVATNO! STAN OD 17 KVADRATA, A IMA SVE!!!

Nekadašnji klavirski studio u Tajpeju na Tajvanu podvrgnut je kompletnoj transformaciji pod vođstvom kreativnog tima A Little Design.

Prostor je preuređen u mikrostan veličine 17,6 kvadrata čiji je enterijer u potpunosti ispunjen nameštajem rađenim po meri. Sa visinom od 3,4 m i betonskom gredom koja prolazi kroz stan, dizajneri su, kad je reč o rasporedu, bili poprilično vezanih ruku, no to ih nije demotivisalo, naprotiv. Iako vlasnik ovog prostora nije imao određene zahteve, uređenje ovako malog stana za koliko-toliko normalno funkcionisanje bio je veliki izazov. Već u samom startu arhitektama je bilo jasno da će morati da budu veoma domišljati, jer krevet uobičajenih dimenzija i orman za odlaganje stvari ovde nikako nisu mogli da stanu.mali stan

Olakšavajuća činjenica je bila ta što vlasnik ovog stambenog prostora ima užurbanu karijeru koja zahteva česta putovanja, pa i boravak u inostranstvu na određeni vremenski period. S tim u vezi ovako mali prostor za život je počeo da ima smisla, ali je i rekonfigurisan tako da uključuje sve neophodne stvari u praktičnim razmerama. Umirujuća kohezivna paleta koju čine nijanse drveta, bela i siva boja objedinjuje prostor u jednu celinu. Ove boje su bile predodređene kako bi se izbegao klaustrofobičan ambijent i postigle prozračne i vizuelno veće prostorije.

mali stan

U dnevnom boravku se nalazi trosed i i kompaktni radni sto čiji mehanizam omogućava lako sklapanje uz zid. Dobro pozicionirana radna površina je dovoljno velika kako bi se rad nesmetano odvijao, a unutar zidnog ormarića, ispod sklopive radne ploče, nalazi se nekoliko pregrada za odlaganje obuće. Kada je on zatvoren, maleni salon izgleda prostranije, a obezbeđena je i podna lampa jednostavnih linija kako bi osvetlila prostor tokom večeri.

Ormar je integrisan u zid kod ulaza, a ostali ormarići koriste svaki centimetar prostora ispod stepeništa i iznad vrata kupatila. Stepenište vodi na galeriju koja nema dovoljno veliku visinu i na njoj se celom površinom prostire samo dušek za spavanje, a kako nije sasvim zagrađena, dnevna svetlost iz boravka dopire i do nje. Staklena vrata kupatila takođe predstavljaju jedan elemenat koji sprečava zatvorenost i propušta veću količinu dnevnog svetla, dok klizni sistem sprečava zadiranje u prostor. Pre ulaza u kupatilo javlja se podest koji je u sklopu troseda i police, a takođe predstavlja skriveno mesto za odlaganje.

Da je svaki ugao iskorišten, dokazuje i formirana niša za knjige do kupatilskih vrata. Dizajnerski tim je tokom rada na projektu zamenio pozicije kuhinje i kupatila, jer se proporcije nisu slagale sa funkcijom. Naime, kupatilo je bilo nepotrebno veliko u poređenju sa ostatkom prostora, a kuhinji je nedostajalo praktičnosti i bila je toliko mala da nije bilo mesta za frižider. Arhitekte su kombinovale ulazni hol i kuhinju kako bi stvorili jedan kontinualni prostor, a sa novim položajem obezbeđeno je dovoljno prostora za sve kuhinjske uređaje. Postavljanjem kuhinje uz dva zida oformila se velika radna povšina, a drvene police montirane ispod i iznad radne površine ne samo da obezbeđuju mesto za odlaganje, već i unose toplinu u bledosivi i beli kuhinjski kolorit.

mali stan

Nakon što se prvobitno mesto kupatila zamenilo kuhinjom, njegov raspored je morao biti manjeg obima. Međutim, novo kupatilo sada ima prirodno osvetljenje i bolju ventilaciju. Visoko klizno ogledalo na vratima preko ormara čini da prostorija izgleda još osvetljenije, a iza se nalaze korisne police. Ova vrata pružaju dodatnu privatnost kada se postave preko staklenih. Bele pločice i sanitarije čine vizuelnu celinu i dodaju malo sjaja ovoj sjajno osmišljenoj prostoriji.

Foto Hey! Cheese




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije