Opremanje malog stana: Kako jednu sobu pretvoriti u prostor za celu porodicu?

by | November 4, 2022
opremanje malog stana

U idealnom svetu, svi živimo u velikim stanovima i seoskim kućama, gde svako ima ličnu sobu … Ali šta ako u stvarnosti to nije tako?

Sa pravim pristupom  i planiranjem, čak i standardni jednosobni stan može se pretvoriti u udobno gnezdo za celu porodicu. Mislite li da je to fantazija? Nimalo.

Da biste uspeli, napravite kompetentan plan. To se može uraditi na dva načina: na starinski način – na velikom listu papira ili u nekom od kompjuterskih programa.
Koju god opciju da odaberete, počnite od dve glavne tačke – površine koju imate i najpotrebnijih “lokacija”: to može biti puna spavaća soba sa bračnim krevetom, dečija soba, trpezarija, kancelarija ili čak radionica . Sve ove zone mogu biti prilično organizovane u tipičnom  jednosobnom stanu. I to na tri klasična načina: koristeći kuhinju, jedinu sobu ili oboje.

Opremanje malog stana: Kuhinja

Kuhinju možete povećati na račun sobe, ostavljajući samo mesto za spavanje u ovoj drugoj. U ovom slučaju, napravite kuhinju super kompaktnom: koristite stolice na sklapanje, iskoristite sav prostor do plafona, pogledajte prozorske pragove (tamo možete organizovati sto), izaberite šporet sa dva gorionika.

Iskoristite prostor oslobođen u kuhinji za svoje potrebe – napravite dnevni boravak ili radnu sobu. I zapamtite pravilo: lakše je optimizovati prostor kombinovanjem zona. To jest, ako se u blizini stola nalaze sofa i stolice, ovaj sto može biti i trpezarijski i radni. Sve zavisi od doba dana i okolnosti.

Opremanje malog stana: Soba

Izgradnja zida je odličan izlaz. Naročito ako ste vlasnik sobe sa dva prozora. Iako, ako vam je potrebna spavaća soba za odrasle, možete koristiti i deo sobe koji nema prozore. Lakša opcija je particija. Pregrade mogu biti police, ogledala, ormarići.

Mali deo sobe možete opremiti kao dečji kutak. U ovom slučaju iskoristite sav prostor do plafona. Na primer, stavite krevet na sprat – ispod će biti mesto za igru i radni prostor ili za još jedan krevet. Važno: uveče svetlost iz druge polovine ne bi trebalo da prodre ovde – deca treba da spavaju.

Minimalizam kao rešenje

Zapamtite: što više zona u malom stanu, to je važniji minimalizam. Udoban nameštaj. Kompaktni predmeti sa tankim nogama, policama i ormarićima do plafona, laptop računarima umesto kompjutera, stolovima i stolicama na sklapanje.


Pushistly/gettyimagesplus

Tags: