PERFEKTAN DIZAJN MODERNOG STANA

by | April 13, 2022

Šarmantan stan u bugarskoj prestonici krasi sveža i trendi kombinacija upečatljivih geometrijskih formi, jednostavnosti i koloritnih akcenat. Za ovaj mladalački enterijer pobrinuo se Fimera Design Studio, u čijem bogatom portfoliju dominiraju upravo enterijeri stambenih prostora.

Kroz brojne projekte na kojima su angažovani razvili su prepoznatljiv stil koji se zasniva na četiri principa: funkcionalnost, autentičnost, harmonična forma i perfektna izvedba. Stan koji vam predstavljamo predstavlja verovatno jednu od najuspešnijih implementacija ovih principa.

Članak se nastavlja posle reklama

Jednosoban stan u Sofiji uređen je za mladi bračni par. U skladu s načinom života vlasnika, dizajneri su osmislili vrlo jednostavan ali upečatljiv životni prostor, koji karakteriše kombinacija svedenog modernog nameštaja i atraktivnih dizajnerskih komada. Kada je reč o koloritu, kao osnova odabrana je crno-bela, odnosno sivo-bela kombinacija, koja je utopljena obiljem drveta i nenametljivim ali efektnim koloritnim akcentima u toploj nijansi žute.

U funkcionalnom smislu stan se sastoji iz otvorene dnevne zone i odvojene noćne, u koju spadaju spavaća soba i kupatilo. Pri uređenju svakog kutka dizajneri su veliku pažnju posvetili praktičnosti, što se vidi već u predsoblju, gde je ceo jedan zid prekriven ugradnim plakarima sa otvorenom nišom za kačenje kaputa. Ugradni komadi diskretno su uklopljeni i u sve ostale prostorne celine, tako da su omogućili diskretno odlaganje mnogo stvari bez narušavanja minimalističkog ambijenta.

Članak se nastavlja posle reklama

Sve celine dnevne zone – dakle, dnevna soba, kuhinja i trpezarija, smeštene su u zajedničkoj prostoriji. Snažan kontrast između crnih i belih zidova u ovom prostoru ublažen je brojnim elementima od drveta – policama i leđima niše u dnevnom boravku, frontovima pojedinih kuhinjskih elemenata i, naravno, toplim parketom.

Članak se nastavlja posle reklama

Dinamiku u ovaj svedeni ambijent uneli su upečatljivi detalji u vedroj žutoj boji. Nameštaj je uglavnom pravljen po meri, dok su za rasvetu odabrani atraktivni dizajnerski komadi.

Članak se nastavlja posle reklama

Noćna zona, koja obuhvata spavaću sobu i kupatilo, takođe je uređena u svedenom stilu i koloritu. Za spavaću sobu odabrana je neutralna kombinacija drveta, bele i svetlosive boje, čime su izbegnuti snažni kontrasti karakteristični za dnevni boravak, te je stvoren smiren ambijent primeren ovoj prostoriji. Tome je doprinelo i odsustvo koloritnih akcenata, a jedini detalj koji unosi dinamiku u ovaj prostor jeste tapeta na zidu iza kreveta, ukrašena razigranom geometrijskom mustrom.

Članak se nastavlja posle reklama

Svedenom izgledu spavaće sobe najviše je doprineo veliki ugradni plakar koji zauzima čitav jedan zid. On je vrlo diskretno uklopljen u gabarit prostorije, te na prvi pogled deluje da u ovoj sobi i nema drugih elemenata osim kreveta i komode naspram njega.

Članak se nastavlja posle reklama

Kupatilo je uređeno u dinamičnijoj kombinaciji forimi i boja u odnosu na spavaću sobu. Iako u njemu apsolutno dominira bela, efektan kontrast postignut je plavim detaljima – staklenom pločom iza lavaboa i šarama na tapeti geometrijske mustre. Posebno atraktivan detalj jeste zidni panel sa geometrijskim perforacijama, koji skriva police i obezbeđuje savršen red u ovoj prostoriji.

foto: Kris Shopov

Članak se nastavlja posle reklama