POBEDNIČKI ENTERIJER: UPRAVO OVAKAV STAN ŽELI VEĆINA PAROVA KOJI SU U FAZI KUPOVINE NEKRETNINE

by | 17 jula, 2022
uređenje stana u izgradnji

Redakcija časopisa Bravacasa u prethodnih nekoliko meseci je kontaktirala više desetina parova koji su tražili stan preko agencija za promet nekretnina, a sve u cilju da otkrije kakav stil uređenja je najomiljeniji. Nakon što smo sumirali utiske i sabrali glasove, najvišu ocenu dobilo je idejno rešenje dizajnera Marija Goleša, vlasnika studija Goleš Design.

uređenje stana u izgradnji

A evo šta nam je Mario ispričao o enterijeru koji vidite na crtežima:

“Pre izvesnog vremena kontaktirao me je jedan mlađi bračni par koji je izrazio želju da im pomognem oko uređenja njihovog novokupljenog stana. U prvoj fazi uređenja, odlučili su se samo na izradu idejnog rešenja dnevnog boravka sa kuhinjom i pripadajućom trpezarijom i kupatila.

uređenje stana u izgradnji

Zgrada u kojoj se nalazi predmetni stan je u procesu izgradnje i baš zbog toga bio je idealan trenutak da se posvetimo dizajniranju. Naime, još ranije smo pisali o otome da se često dešava da nakon idejnog rešenja dizajna enterijera imamo manje ili veće građevinske zahvate u prostoru, kako bismo isti prilagodili željama i potrebama investitora. Tako je bio slučaj i u ovom stanu.

uređenje stana u izgradnji

Tlocrtno rešenje je predviđalo kuhinju sa ostrvom istaknutim u prostor dnevnog boravka, što je rezultiralo ne previše funkcionalnom pozicijom stola za obedovanje, gotovo u prostoru ulaznog hodnika. U toj varijanti kuhinja se delimično prostirala i ispod prozora, gde je bio planiran sudoper odnosno mašina za pranje posuđa.

uređenje stana u izgradnji

Ceo taj koncept kuhinje je poprilično narušavao funkcionalnost ostatka dnevnog boravka te nije zadovoljavao potrebe mladih investitora. Zato smo tražili neko drugo rešenje koje će omogućiti prostraniji dnevni boravak, a opet dovoljno funkcionalnu kuhinju sa pripadajućim prostorom za obedovanje.

uređenje stana u izgradnji

Tako smo umesto kuhinjskog ostrva isprojektovali kuhinju sa bočnim delom u vidu šanka, koji se takođe može koristiti i kao elemenat za odlaganje kuhinjskog posuđa. Istovremeno smo trpezarijski sto pomerili više prema prozoru i dobili potrebno svetlo, a pritom nam je ostalo i dovoljno prostora za konkretnu sedeću garnituru u dnevnom boravku. Trpezarijski sto je prečnika 120 cm i ima mogućnost razvlačenja na 180 cm, što će svakako zadovoljiti i konkretnije društvo.

uređenje stana u izgradnji

U uglu dnevnog boravka, pri samim izlaznim vratima na terasu, projektom je predviđen dimnjak. Isti smo iskoristili za postavljanje kamina kako bi prostor delovao lepše i atraktivnije. Želja klijenata je bila da se prostor upotpuni toplim dekorom drveta, u ovom slučaju orah, kao i prirodnim bojama poput boje peska, bež i popularne taupe boje.

uređenje stana u izgradnji

Što se tiče kupatila, možemo reći da je bilo zadovoljavajuće kvadrature za smeštaj svih potrebnih elemenata. Prema projektnoj dokumentaciji po kojoj se gradi zgrada, kupatilo je bilo standardno, sa relativno dobro pozicioniranim sanitarnim i ostalim elementima.

uređenje stana u izgradnji

Kako u takvom kupatilu imamo i manje atraktivne sadržaje poput veš-mašine, WC šolje i protočnog bojlera, iste sam zgodno sakrio iza dograđenih zidnih pregrada. Pregrade nisu izrađene do plafona jer bismo u tom slučaju izgubili dosta svetla, s obzirom na to da se jedini prozor u toj prostoriji nalazi baš u tom području manje atraktivnog sadržaja.

uređenje stana u izgradnji

Pomenute zidne pregrade visoke su 120 cm, a na njih je montiran okvir sa satinato staklom koji se proteže do plafona. Na taj način smo sakrili WC šolju, veš mašinu i bojler a opet nam je ostalo dovoljno svetla u celoj prostoriji. Kada je velika (180×75 cm) a nasuprot nje postavljen je sanitarni ormarić sa dva nadgradna umivaonika. Iznad je prostrani Laufen-ov ormarić sa ogledalom i bočnim ambijentalnim osvetljenjem. Pločice su u svetlijim tonovima kako bi kupatilo ostalo što svetlije i tako odavalo utisak svežine i prostranosti.”

Mario Goleš

GOLEŠ DESIGN D.O.O.

Arhitektura i Dizajn interijera

Mob: 091 1663680

Mario Goleš on Behance


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.