27.04.2022 Enterijer

POGLEDAJTE STAN NAKON REKONSTRUKCIJE

 

U ovom porodičnom dupleksu koji se nalazi u madridskoj četvrti Leganes, sveobuhvatna reforma imala je za cilj da konfiguriše novu raspodelu soba u skladu sa potrebama vlasnika, kao i da prostorije budu mnogo veće i da u njih prodire prirodna svetlost.

Hrastovo drvo u prirodnim tonovima i ofarbano svetlim bojama dominira prostorom, a dizajneri su se poigrali sa odabirom tekstila kako bi se dodatno naglasila prozračnost ambijenta.

Već na ulazu se može naslutiti da su sve prostorije usklađenog dizajna – klasični beli zidovi i parket u svetloj nijansi drveta. U hodniku je postavljena konzolna polica sa dve fioke, dok je iznad nje deo zida obložen ogledalom. Kad je reč o rasveti, kao zanimljiv detalj našle su se dve crne visilice konusnog oblika.

Dnevna zona se delimično može sagledavati kao otvoreni plan, iako se to ne odnosi sasvim na kuhinju. Nekada je ona bila izolovana prostorija sa vrlo malo osvetljenja, pa je bilo neizbežno intervenisati na višem nivou kada je reč o njenom preuređenju.

Otvor na zidu koji je delio kuhinju od trpezarije i dnevnog boravka je proširen, ali vlasnici su ipak želeli da kuhinja zadrži neke od tradicionalnih osobina, a jedna od najkorisnijih je svakako sprečavanje širenja mirisa nastalih tokom pripreme hrane. U te shvrhe je na mestu otvora postavljen panelni zid sa kliznim vratima.

Naspram kuhinjskih elemenata pozicioniran je šank identičnog dizajna sa stolicama kako bi se kuhinjski prostor maksimalno koristio i u usputnim radnjama, kao što je brzinski doručak.

Dnevni boravak i trpezarija se nalaze u jednoj prostoriji, ali kako je ona velikih dimenzija ove dve zone prilično nezavisno funkcionišu. Trpezariju čini veliki drveni sto sa šest udobnih stolica sa tapaciranim sedištem i naslonom. Ono što daje posebnu ambijentalnost ovoj prostoriji su veliki prozori koji zauzimaju veći deo fasadnih zidova, a kroz koje dopire ogromna količina svetla.

Glavna spavaća soba se nalazi u prizemlju i prilično je velikih dimenzija, ali je organizovana tako da posluži i kao prostorija za odlaganje stvari. Po ulasku u sobu javlja se mali hodnik, formiran usled postavljanja gipsane pregrade kako bi se stvorio zanimljiv naslon za krevet i omogućilo njegovo pozicioniranje naspram prozora.

Jedan od zidova je poslužio da se uz njega formira niz ormara koji mogu da prime veliku količinu stvari, tako da potreba za zasebnim garderoberom kao prostorijom nije postojala.

Prostor u potkrovlju ovog dupleksa organizovan je kao celina za sebe, i može se reći da poseduje sve neophodno za funkcionisanje jedne mlade osobe. Spavaća zona je odvojena od dnevne, a kako se prostor ne bi vizuelno zatvorio i učinio skučenim, umesto klasičnih gipsanih zidova, odabrani su stakleni paneli. Tu se nalazi samo krevet, sa konzolnim policama sa obe strane, a zanimljiv je odabir osvetljenja koji čine dve lampe iz iste kolekcije.

Ostatak prostorije čine radni prostor i kutak za uživanje i odmor gde je smeštena sofa. Kosinu plafona su ispratili ormarići sa otvorenim i zatvorenim policama, a svoje mesto je našao i klavir.

Glavno kupatilo je smešteno u prilično uzanu prostoriju, ali kako su dizajneri vešti i u ovakvim situacijama, uspeli su da obezbede normalno funkcionisanje. Tuš-kabina je formirana tako da pruži mnogo prostora sa minimalno barijera, a staklo bez rama je učinilo prostor prozračnim. Zidovi i pod su obloženi velikim bež pločicama sa izraženom teksturom.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije