POMALO ŠAŠAV STAN INSPIRISAN SERIJOM “ADVENTURE TIME”

by | 31 maja, 2022
uredjenje malog stana

Za ovaj manji stan, arhitekte studija Dvordes osmislile su vrlo funkcionalnu organizaciju prostora. Međutim, ono zbog čega je ovaj enterijer u skandinavskom stilu zaista upečatljiv jeste neobična tematska dekoracija, koju čine motivi iz animirane serije Adventure Time.

uredjenje malog stana

Nesvakidašnji enterijer stana od oko 40 kvadrata osmišljen je za jednu mladu osobu, koja je imala samo dva zahteva – da prostor bude što funkcionalniji, uz što manje nameštaja, i da se originalna tema provlači kroz čitav enterijer. Rešenje koje su arhitekte studija Dvordes ponudile, a Lada Kamišanskaja i Aleksandar Milovanov vizualizovali, odgovorilo je na oba zahteva. Ugradni elementi obezbedili su mnogo mesta za odlaganje uz minimalno zauzimanje prostora, dok su za dekoraciju odabrani motivi iz animirane serije Adventure Time. Tematski motivi primenjeni su na jednostavnim detaljima – jastučićima i stikerima. Oni su skandinavskom enterijeru dali sasvim nov šarm, a pritom se vrlo lako mogu ukloniti ukoliko se za tim javi potreba.

uredjenje malog stana

Predsoblje je dosta prostrano za ovako mali stan, te je ono iskorišćeno za ugradnju širokog plakara u punoj visini prostorije. On je jedini komad za odlaganje koji nije napravljen od sirove šperploče, već su frontovi u žutoj boji visokog sjaja, što je stvorilo gostoljubivu atmosferu na samom ulazu. Neobična plafonska lampa dala je vrlo moderan pečat, dok je stiker sa motivom jednoroga na ulaznim vratima uneo dozu infantilnosti.

uredjenje malog stana

Dnevna soba, trpezarija i kuhinja nadovezuju se jedna na drugu u istoj prostoriji. Iako je kompletna dnevna zona vrlo skromno opremljena, svaka od ove tri celine ističe se nekim originalnim detaljem. U dnevnoj sobi, to su dva klub-stočića od šperploče u obliku izlomljenih ravni i dva jastučića sa likovima iz pomenute animirane serije. Oni su vrlo jasno ali ne i napadno uveli „temu“ u enterijer, a i sjajno su se uklopili sa roza sofom.

uredjenje malog stana

Trpezarijski sto smešten je tik iza sofe, sa tri metalne bele stolice čija površina oponaša nervaturu lista. Za udobnije sedenje, tu su žuti jastučići na svakoj od njih.
Trpezariju okružuje kuhinja u obliku slova L. Kuhinjski elementi u potpunosti su izvedeni od sirove šperploče, a da bi se izbegla jednoličnost i uspostavila veza sa dnevnom sobom i trpezarijom, između pojedinih zidnih elemenata umetnute su žute otvorene police. Sve to zaokružio je žuti retro frižider, na kom je stikerima formiran lik psa iz serije Adventure Time – istog onog koji je u dnevnoj sobi „prisutan“ u formi jastučeta.

uredjenje malog stana

Rasveta dnevnog prostora predstavlja jedno od najoriginalnijih rešenja u ovom stanu. Nju čini veliki broj sijalica na belim kablovima koje se rasprostiru po čitavom plafonu. Ova upečatljiva svetlosna instalacija sve tri funkcionalne zone objedinjuje u vizuelnu celinu.

uredjenje malog stana

Prostor za spavanje skriven je između hodnika i kuhinje. Iako je u ovom kutku u osnovi bilo mesta samo za krevet, iskorišćena je i vertikalna dimenzija, te su za zid naspram uzglavlja pričvršćeni plitki ormarići. Ova prostorija je prema hodniku potpuno otvorena, ali se po potrebi vizuelno može odvojiti zavesom. Zid naspram ulaza u spavaći deo krasi mural u plavim tonovima.

uredjenje malog stana

Komadi od šperploče nisu izostali ni u kupatilu: od nje je izveden ormarić ispod lavaboa, kao i plakar/obloga iza toaletne šolje. Naime, šperploča prekriva instalacije, a u ovom lažnom zidu sakriven je ormarić za odlaganje. Likovima iz serije Adventure Time prošarana je cela površina šperploče.
Ostatak kupatila je vrlo svedeno uređen. Pod oblažu sjajne kvadratne bele pločice, dok su na zidu pravougaoni retro modeli složeni u riblju kost. Pločice ne prekrivaju zidove u punoj visini, već je njihova gornja zona premazana mint-plavom bojom otpornom na vlagu.

uredjenje malog stana

Lada Kamyshanska & Alexander Milovanov
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.