11.04.2022 Enterijer

PREDIVAN STAN U TOPLIM TONOVIMA

Magičan enterijer koji vam predstavljamo na narednim stranama osmislio je i vizualizovao poljski dizajnerski duo Plasterlina. Velika kvadratura i otvoren prostor dali su dizajnerima mogućnost da pokažu svoj talenat u punoj raskoši, što su oni i te kako dobro iskoristili, stvorivši savršeno harmoničan ambijent.

Raskošan stan koji je poljski studio Plasterina uredio za mladu porodicu predstavlja savršen spoj boja i materijala, primenjenih u modernom skandinavskom stilu. Najveći deo stana zauzima, naravno, dnevna zona, koja je neobičnim elementima podeljena na funkcionalne podceline – dnevnu sobu, trpezariju i kuhinju. Dnevna soba smeštena je u najvećem prostoru koji je pritom veoma dobro osvetljen širokim prozorima. To je ohrabrilo dizajnere da odaberu tamniji kolorit.

Fotografije svedoče da nisu pogrešili jer, uprkos tamnosivim zidovima i nameštaju za sedenje, prostor ne deluje nimalo skučeno i mračno. Tome je svakako doprinela i vešto isplanirana rasveta, koju čini ugradno tačkasto LED osvetljenje raspoređeno po plafonu, i dve upečatljive visilice u centralnom delu prostorije.

porodični stan u toplim bojama

Kuhinja i trpezarija nalaze se u izduženoj prostoriji, nadovezujući se jedna na drugu, ali je prijelaz između ove dve celine jesno naznačen obradom plafona i poda. Međutim, centralni element čitavog dnevnog prostora jeste pregrada koja odvaja kuhinju i trpezariju od dnevne sobe.

porodični stan u toplim bojama

Reč je o debelom pregradnom zidu u koji je ugrađen moderan zastakljen kamin, dok se na bočnoj strani nalazi visoka polica za cepanice. Plamen vatre i robusno drvo savršeno su se uklopili s maslinasto zelenom bojom, koja je odabrana za ovaj pregradni element.

Trpezarija je opremljena velikim stolom s metalnim nogarama i pločom od robusnog drveta, zakojim su postavljene Ims stolice tapacirane sivim meblom. Sve ovo zaokruženo je crnim metalnim visilicama, pa ceo ambijent ima pomalo industrijski šmek. Neobičan detalj u ovoj celini jeste široki horizontalni prozor postavljen veoma nisko, gotovo u visini poda. Zid u kom se ovaj prozor nalazi obložen je antracit sivim panelima, s kojima su se ugradni kuhinjski elementi savršeno stopili. Posebno interesantan detalj jeste vertikalna niša sa držačima za boce.

Iako smeštena u istoj prostoriji, kuhinja je jasno diferencirana od trpezarije. To je postignuto koloritnim kontrastom – tamnosive zidne panele, svetao parket i beli plafon iz trpezarije u kuhinji su zamenili beli frontovi kuhinjskih elemenata, te tamnosive podne pločice i plafon uistoj boji. Najatraktivniji detalj u kuhinji jeste veliko ostrvo s manjim prostorom za obedovanje. Ono što ga čini upečatljivim jeste narandžasta polica koja visi iznad njega. Osim što je dala vizuelni pečat ovom prostoru, ona je poslužila i za osvetljavanje radne površine ostrva jer je u njoj ugrađena rasveta.

U velikim stanovima sa mnogo prostorija najčešće je neizbežno da veliki deo površine bude “potrošen” na komunikacije, odnosno hodnike. Najbolje što se u tim situacijama može učiniti jeste da se i hodnici praktično iskoriste, kao što je slučaj u ovom stanu. U njemu se nalaze dva dugačka hodnika, a kod oba je po jedan zid iskorišćen za ugradnju elemenata za odlaganje. U jednom je to biblioteka, a su drugom zatvoreni plakari sa interesantnim detaljem – otvorenim narandžastim policama u dnu elemenata, koji služe za odlaganje obuće i u efektnom su kontrastu sa tamnosivim frontovima plakara.

Stan raspolaže jednom spavaćom sobom, koja je najsvedenije uređena prostorija, što najviše i pristaje njenoj nameni. Stilski i koloritno ona je potpuno usklađena sa dnevnom zonom, ali su potpuno izostavljeni upečatljivi koloritni akcenti. Kombinacija svetlog drveta i tamnosive boje deluje skladno i smireno, a ova harmonija upotpunjena je diskretnom rasvetom. Po obodu prostorije, izuzev iznad kreveta, raspoređena je tačkasta led rasveta, dok se iznad noćnih ormarića nalaze moderne visilice koje zamenjuju stone lampe.

S obzirom na to da je u hodnicima obezbeđeno obilje prostora za odlaganje, u spavaćoj sobi nema elemenata za odlaganje – tu su samo krevet raskošnih dimenzija i toaletni stočić u skandinavskom stilu. Upečatljiv detalj jeste zid iza kreveta, čija čitava površina zapravo imitira uzglavlje kreveta, s obzirom na to da je tapaciran oblogom od sivog mebla. Ovakav tretman zidne površine ujedno je obezbedio i odličnu zvučnu izolaciju spavaće sobe.

Spavaća soba raspolaže i zasebnim kupatilom, koje je uređeno na jednako sveden način – s belim podnim pločicama i zidovima i elementima nameštaja u kombinaciji crne boje i drveta.

Kupatilo za goste jedina je prostorija koja odstupa od toplog jesenjeg kolorita, ali je možda i najinteresantnija u čitavom stanu. Ono raspolaže raskošnom površinom, a vrlo atraktivnim dizajnerskim rešenjima podeljeno je na dve funkcionalne potceline – toalet i prostor za kupanje i tuširanje.

U zoni toaleta apsolutno dominira crna boja, koja je odabrana za podne i zidne pločice velikog formata, kao i boju plafona. Na takvoj podlozi ističu se jedino beli sanitarni elementi, ali i interesantan komad nameštaja za odlaganje – crveni ormarić ispod lavaboa, smešten u širokoj niši uokvirenoj istim materijalom od kog je i sam izrađen.

Za razliku od toaleta, prostor za tuširanje karakteriše potpuna belina. Time je stvoren vrlo efektan kontrast, a prelaz iz jedne celine u drugu dodatno je naglašen skrivenom led trakom na granici između crne i bele zidne površine. Minimalističko uređenje, potpuni kontrast i jednake proprcije ove dve celine na prvi pogled stvaraju iluziju da jedna predstavlja negativ druge.

 




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije