PREGRADE: KAKO ODVOJITI DNEVNU SOBU OD TRPEZARIJE I KUHINJE

by | 20 maja, 2022
pregrada prostora

Na tržištu se nude razne varijante za pregrađivanje prostora, ali nisu sve za svaki prostor. Njihova namena morala bi da bude prvi kriterijum pri odabiru.

Pregrađivanje prostora i grupisanje pojedinih funkcionalnih zona u domu doma može da bude vrlo komplikovano. Pregradama se prostor smanjuje i menja se njegov vizuelni identitet. Segmentiranje pojedinih zhona zna da bude veliki problem u manjim stanovima u kojima se celovitošću prostora zadržava osećaj veličine i prozračnosti, koji su nepohodni za kreiranje prijatnog ambijenta.

Ako je reč o manjem stanu izbegavajte visoke i masivne pregrade, a za podelu prostora koristite pregrade od nameštaja, koje će prostor podeliti i svojom funkcijom zadovoljiti više grupa. Police su najbolji izbor, a ako se opredelite za niže i otvorene, neće se doživljavati kao barijera već kao inegralni element prostora.

Jedna od najčešće primenjivanih pregrada u prostoru je kuhinjski šank, pult ili ostrvo, koji najčešće deli radnu zonu kuhinje od trpezarije. Varijanta šanka ili pulta može takva da on funkcionalno zadovoljava i kuhinjske i trpezarijske potrebe. S obzirom na to da se često pravi dublji, s kuhinjske strane može da posluži kao dodatni element za odlaganje posuđa, a s trpezarijske kao polica ili vitrina. Ovaj element može biti i jednonamenski, npr. samo za potrebe kuhinje s dekorativnom oblogom prema trpezariji.

S obzirom na to da je kamin svojevrstan element opreme i nameštaja, odlično će se uklopiti u koncepciju slobodnijeg pregrađivanje prostora kada se kao samostalan element postavi u neku od središnjih pozicija dnevnog boravka. Oko njega se formira kružna veza, koja je uvek efektna u prostoru. Potrebno je napomenuti da se centralna pozicija kamina u prostoru preporučuje samo u izuzetno velikim dnevnim boravcima.

Diskrecija prostora može se osigurati peskarenim, satiniranim ili lakiranim staklom. Klizne pregrade idealno su rešenje u prostorima koje povremeno želimo da koristimo kao jedinstveni, a povremeno kao odvojeni deo. Zid od staklene opeke daje prostoru transparentnost.

Prostor se vrlo efektno može pregraditi i pomoću panel ili klasičnih zavesa, rešetkastih konstrukcija, žardinjera s cvećem, dekorativnih panela, umetničkih instalacija ili paravana. Takve vrste pregrada često štede na prostoru. Idealne su ako vam je cilj da stvorite zanimljiv deo u npr. kutak za čitanje u dnevnom boravku.

Gipsani pregradni zidovi idealno su rešenje za podelu prostora unutar stana, kuće ili poslovnog prostora. Pregradni zidovi od rigipsa sastoje se od potkonstrukcije i obloge gipsanih ploča. Potkonstrukciju čine metalni profi na koje se sa obe strane montiraju ploče. Prostor između dve ploče pregradnog zida idealan je za jednostavno postavljanje instalacija.

uvodna fotografija: Scoffoni, Anne-Catherine / living4media / Profimedia
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.