Retro – sledite svoj stil

by | December 31, 2022
Retro - sledite svoj stil

Prema definiciji iz francuskog rečnika, retro stil označava modu ili trend koji je zastareo pre najmanje dvadeset godina, ali je ponovno postao aktuelan, dok je31 prema rečniku Merriam Webster, retro “nešto što predstavlja stil prošlih vremena”. Najjednostavnije rečeno, retro je skraćenica od retrospektiva.

 

Retro stil – ponovo aktuelan

Retro nameštaj ne mora nužno biti star, ali mora da izgleda kao da potiče iz prošlosti. Iako se vintidž i retro ukrštaju, neko uobičajeno mišljenje u kolekcionarskim krugovima jeste to da retro stil obuhvata dekor pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a da je sve pre pedesetih vintidž ili antikno.

Izbegnite zamke

Stanovi i kuće uređeni potpuno u retro stilu znaju da budu i te kako zanimljivi, ali retko ko je spreman da živi u ovako neobičnom prostoru. Dizajneri enterijera savetuju da odaberete jedno razdoblje koje vam se sviđa i oplemenite svoj dom detaljima koji pripadaju tom vremenu.

Takođe, možete samo jednu prostoriju da dekorišete u retro stilu, ne morate sve. Međutim, one koje nisu retro, ne bi trebalo da nose pečat nekog drugog upečatljivog razdoblja, već više da budu neutralnog karaktera.

Brzi i jeftini načini za postizanje retro ambijenta

Na primer, neki stari komad nameštaja možete obojiti u jarku boju ili pretapacirati fotelju šarenom tkaninom smelog motiva. Boje koje preovladavaju obično su one jarke kao što su avokadozelena, senf-žuta i žutosmeđa, crno-bele kombinacije na podovima, ili crnobelo-crvene kombinacije za dekorisanje. Jednako tako i ljubičasta, ružičasta, indigo-plava, jarkožuta ili narandžasta mogu da deluju odlično.

Retro stil : teksture i forme koje će vas oduševiti

Kako je sve u ovom stilu smelo, takve su i teksture: čupavi tepisi, baršunasto tapacirani nameštaj, vinil, plastika, visoki sjaj… Lava lampe i jastučići smelih uzoraka, narandžasta sofa, plastična bubble ljuljaška i slike živih boja u drugim stilovima bile bi noćna mora svakog dizajnera, ali u retro enterijeru pun su pogodak. Što se tiče rasvete, i tu dajte sebi slobodu.

Retro stil vam odgovara ako ste ljubitelj jarkih boja, neuparenih komada nameštaja, neobičnih formi lampi, plakata i postera koji su obeležili neka prošla vremena, predmeta koje ste nabavili na buvljaku a koji će vam poslužiti kao dekoracija
(npr. stari gramofoni, koferi, satovi).

 


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages