Shaker stil uređenja: Saznajte kako uređuju dom prvi minimalisti!

by | 16 januara, 2023
Shaker stil uređenja

Shaker stil uređenja nastao je još u 18. veku, a i dan danas je primenljiv. Evo o čemu se zapravo radi. 

Često se kaže da su shakeri bili prvi minimalisti, iako nisu bili ni dizajneri ni dizajneri enterijera. Oni su zapravo mala verska zajednica, nazvana „Ujedinjeno društvo vernika u Drugom pojavljivanju Hrista“, osnovana u Engleskoj u 18. veku, a emigrirala u SAD 1774. godine. Nikada nisu imali više od 20.000 članova, jer je celibat je bio jedan od propisa i to je onemogućavalo rađanje dece. Veruje se da još ima preživelih. Kuriozitet u vezi sa ovom zajednicom: zvali su ih šejkeri (shakers),  na engleskom „uzbuđeni“, jer su im tokom molitve tela drhtala kada su dostigli ekstazu.

Shaker stil uređenja

Uz doprinose svetu muzike i kulture, pacifista i branilaca društvene i rodne ravnopravnosti, danas njihov stil života,esencijalistička filozofija, arhitektura i, pre svega, dizajn njegovog nameštaja, danas izaziva novo interesovanje.

Među osnovnim komadima koje su kreirali su stolice za ljuljanje sa merdevinama, ovalne drvene kutije i rustikalni kuhinjski ormarići koji danas utiču na dizajn mnogih poznatih brendova. Šejkeri su takođe bili veliki pronalazači i, između ostalog, zaslužni su za dizajniranje klinova za veš, prve mašine za pranje veša, ravne metle i kružne testere.

Svu svoju domišljatost primenili su na svakodnevne predmete jer je za njih rad bio oblik molitve. Njegova maksima je bila da se prvo razmisli o funkciji komada ili komada nameštaja, a zatim da se napravi najkorisniji dizajn za stvaranje reda i jednostavnosti, bez nepotrebnih dekorativnih elemenata.

Šekeri nisu kupovali stvari jer su ih sami pravili, a tim zanatskim poslovima su posvetili „punu pažnju“ . Gotovo svi predmeti su dizajnirani da se okače (čak i stolice) kako bi se oslobodio prostor kojim su plesali tokom bogosluženja. Iz tog razloga, dugačke drvene vešalice su osnovne.

Kako primeniti shaker stil uređenja?

Jednostavnost, simetrija, jednostavna paleta boja, bela posteljina, čist nameštaj, ljubav prema dobro izrađenom punom drvetu i posebno interesovanje za formu i proporcije. To su reči koje definišu ovaj stil i koje možete primeniti ovako:

  • Vrata kuhinjskog nameštaja sa lajsnama i kvakama rustičnog ili starog izgleda.
  • Ormari i ručno izrađeni nameštaj od punog drveta od strane stočara.
  • Korpe od prirodnih vlakana, ovalne drvene kutije.
  • Drvene mantile i vešalice na manje od metra od zemlje za kačenje pribora i slika.

Nameštaj u stilu šejkera ​​bio je jednostavan, funkcionalan, izdržljiv, sa malo ili bez ukrasa i odličnog završetka. Njegove stolice za ljuljanje postale su klasik nameštaja.
KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.