18.01.2022 Enterijer

ŠKOLA ZA STANOVANJE

Mladi bračni par pronašao je svoj dom iz snova u staroj školskoj zgradi adatpiranoj u stambeni prostor.

Martine i Martein su svoj zajednički život u holandskom gradu Enshedei započeli u staroj zgradi škole adaptiranoj u stambeni prostor. Kada je novi Marteinov posao zahtevao preseljenje u selo De Veik, rastanak od toplog doma im je najteže pao. Međutim, na selidbu su počeli da gledaju s mnogo više optimizma kada su saznali da se i u njihovom budućem mestu stanovanja stara škola adaptira u stambenu zgradu. Odmah su znali da je to prvo mesto na kom će potražiti novi stan.

Adaptiran prostor

De Veik je tipično holandsko selo, prepuno kuća od opeke sa strmim krovovima. S druge strane, novi stan u koji su se Martine i Martein sa svoje dve ćerke uselili ne deluje ni malo ruralno. Zgrada u kojoj se on nalazi nekada je bila seoska škola, koja je nedavno adaptirana u stambeni objekat sa četiri dupleksa. Visok plafon i veliki prozori dali su prostoru industrijski šmek, dok ga moderan nameštaj drži u koraku s vremenom. Dok je mlada porodica bila u potrazi za životnim prostorom u novom mestu, radovi na adaptaciji objekta još su bili u toku. Zahvaljujući tome, imali su sreće da novi stan kupe u trenutku kada su još imali šansu da projekat u izvesnoj meri prilagode svojim potrebama.

Reprezentativan dnevni boravak

Najveća prostorija u stanu rezervisana je za dnevni boravak, koji je bez sumnje najreprezentativnija prostorija. Smešten u uglu objekta, s dve strane osvetljen je velikim prozorima s crnim okvirima, koji celom prostoru daju industrijski pečat. Da utisak prozračnosti bude još jači, iznad svakog prozora se nalaze i svetlarnici od staklenih prizmi. Oni u prostor propuštaju i dodatne zrake sunca. Ambijent je zaokružen svetlim neutralnim nijansama koje su vlasnici odabrali za uređenje ovog prostora. Njih upotpunjuju vedri koloritni akcenti, kao i detalji koji upućuju na industrijski stil, koji povezuju enterijer i arhitekturu objekta.

Kutak za celu porodicu

Dok je dnevni boravak više prilagođen prijemu gostiju, kuhinja s trpezarijom je mesto za opuštena porodična druženja. Ova situacija je idealna, budući da Martine mnogo vremena provodi u kuhinji, pa joj znači da su deca i tada pod njenim budnim okom. Osim toga, iz ovog prostora stepenice vode na sprat, a i galerija se otvara prema njemu, tako da ćerke može čuti i kada su u svojim sobama. Dok su visina prostorija i veliki prozori s metalnim okvirima prizemlju dali vrlo urban izgled, u potkrovlju je situacija dosta drugačija. Njega definišu strme kosine oslonjene na rustične grede, a prostor osvetljavaju veoma mali i visoki prozori. Sve to stvorilo je mnogo intimniji ambijent.

Snažni kontrasti

Za svoju spavaću sobu roditelji su odabrali nameštaj i detalje u neutralnim braon i bež nijansama, dok glavno obeležje ovog prostora predstavlja kontrast između belo obojenih kosina u spavaćem delu, i tamnosivih u kupatilu Ovaj dramatičan efekat postignut je zahvaljujući originalnoj podeli prostora – pregradu predstavlja nizak zid koji izgleda kao veliko uzglavlje kreveta, te je kupatilo u tamnim tonovima najvećim delom otvoreno prema spavaćoj sobi. U potkrovlju se nalazi još jedno zajedničko kupatilo namenjeno devojčicama. Ono je uređeno slično kao i roditeljsko, u elegantnim sivim tonovima, ali su u njemu kosine i drvena konstrukcija sakriveni.

Dečje carstvo

Osim roditeljske spavaće sobe i kupatila, u potkrovlju se nalaze i dve sobe za devojčice. Obe su uređene na sličan način, u kombinaciji roza i bele boje. Za mlađu ćerku roditelji su odabrali nežnu bebiroza nijansu, dok je starija želela intenzivnu pink. Beli nameštaj u šebi šik stilu savršeno se uklopio s rustičnim drvenim gredama.




profimedia/living4media

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije