SKORO SAVRŠENIH 50 KVADRATA

by | July 10, 2022
uredjenje i opremanje stana

Stan se nalazi u novoizgrađenoj višespratnici u centru Sao Paula, i gleda na zelenilo Parka republike. Za njegov dizajn zaslužan je studio SuperLimão, koji se u radu na ovom projektu susreo sa dva izazova: da kreira što funkcionalniji dom za jednu ili dve osobe na relativno maloj površini, i da to učini tako da enterijer bude dopadljiv što većem broju ljudi, budući da je reč o stanu namenjenom izdavanju.

uredjenje i opremanje stana

 

S obzirom na lokaciju i strukturu samog stana, dizajneri su mogli da pretpostave da bi potencijalni zakupac bio zaposlen samac ili eventualno par mlađih godina, koji je orijentisan na svoju karijeru i društveni život. Ova pretpostavka bila je temelj za razvoj koncepta dizajna enterijera, koji su osmislili kao funkcionalan, moderan, jednostavan i koloritno neutralan.

uredjenje i opremanje stana

Za razliku od tradicionalnih porodičnih stanova, ovde su prioriteti bili prostor za okupljanje gostiju, odvojena spavaća soba i radni kutak, dok se na prostoru moglo uštedeti na kuhinji i trpezariji.

uredjenje i opremanje stana

Predsoblje stana je dovoljno široko da duž njega ima dovoljno mesta za ugradnju plakara. Međutim, dizajneri su se opredelili za drugačije rešenje – ugradnju kuhinje. Time je ostatak prostora oslobođen za preostale funkcionalne zone – dnevni i spavaći deo, koji su formirani pregrađivanjem nekadašnje garsonjere.

uredjenje i opremanje stana

Iako mala, dnevna soba obuhvata sve potrebne elemente: kutak za sedenje, TV i radni kutak, diskretno uklopljen u okviru TV-komode. Najveća mana ovog stana jeste nedostatak klasičnog prostora za obedovanje. Ipak, ne treba smetnuti sa uma da se on nalazi Sao Paulu, gradu u kojem dnevne temperature ne padaju ispod 20 °C, što omogućava da se stambeni prostor preseli i na otvoreno. Dizajneri su se upravo na to oslonili i na jednu od dve velike terase smestili mali trpezarijski set.

uredjenje i opremanje stana

Kada je reč o koloritu, stan je uređen gotovo ahromatski, u različitim tonovima sive boje. Ipak, nisu izostavljeni diskretni koloritni akcenti, poput plave TV-komode i oker kožne fotelje. Takođe, topla rasveta pokazala se kao odličan izbor za ovaj prostor, jer bi u suprotnom, sa odabranim tonovima i vidljivim betonskim gredama, on verovatno izgledao veoma hladno.

uredjenje i opremanje stana

Prostor je na dnevnu i noćnu zonu podeljen plakarom visine od poda do plafona, a klizna vrata omogućavaju da se spavaća soba u potpunosti odvoji od dnevne. Na taj način u okviru spavaćeg formiran je čak i poluotvoren walk-in garderober, u okviru kojeg je, između ulaza u kupatilo i plakara, smešten i mala vešernica.

uredjenje i opremanje stana

Kada je reč o uređenju spavaće sobe, ona u potpunosti prati izgled dnevne zone. Pomalo neobično, ali i neizbežno rešenje, imajući u vidu ograničenja koja je raspoloživi prostor nametao, jeste činjenica da se ona nalazi u mnogo reprezentativnijem delu stana – na uglu objekta, sa velikim staklenim površinama na dve strane, i izlazom na veliku terasu. Ipak, prioritet je bila funkcionalna podela prostora.

uredjenje i opremanje stana

Budući da su svi elementi smešteni u okviru garderobera, u samoj spavaćoj sobi nema ničega osim kreveta i toaletnih stočića, ali i TV-a, smeštenog na zanimljivoj poziciji: na čeličnom nosaču koji se spušta s plafona, budući da staklene površine nisu ostavljale drugu mogućnost.

uredjenje i opremanje stana

U kupatilo s toaletom se ulazi isključivo iz spavaće sobe, što je još jedan od nedostataka ovog rešenja.