Sobna vrata

by | 8 novembra, 2021

Sobna vrata fizički dele prostorije stana u manje, zasebne celine. Savremeni modeli se konstrukcijski bitno razlikuju od onih napravljenih od masiva, i za njihovu izradu postoje pravila koja garantuju dugotrajnu i pouzdanu upotrebu.

Kvalitetna vrata i štokovi najčešće su napravljeni od medijapana, panel ploča ili masiva, dok iverica nije dobar materijal za njih, iako se koristi.

Prema obliku i detaljima izrade, vratna krila delimo u tri osnovne grupe.

Prvoj pripadaju klasična vratna krila kakva su najzastupljenija na tržištu. Odlikuju se jednostavnošću linija i oblika. Osim klasičnih vrata, sve češće smo u prilici da vidimo i ona gde su se dizajneri poigravali oblicima i bojama različitih vrsta furnira.

Drugoj grupi pripadaju tzv. stilska vrata. Njihova glavna odlika jesu naglašeni detalji, a obično se izrađuju u kombinaciji furniranih i masivnih elemenata. Laičko oko ne može da uoči razliku između takvog krila i od onog od masiva.

Trećoj grupi pripadaju vrata u celosti izrađena od masiva. Namenjena su onima koji nisu za kompromise po pitanju kvaliteta i spremni su da plate više kako bi uživali u prirodnoj lepoti drveta.

IZBOR BOJE

Vrata i prozori usklađuju se prema zidovima, a ponekad i prema nameštaju. Radi bolje harmonije, boja drvenarije može se odabrati posebno za svaku prostoriju, isto kao boja zidova.

Najčešće se upotrebljava boja slonove kosti. Amerikanci često idu u krajnost farbajući vrata u potpuno suprotnu boju od one na zidovima i nameštaju. Danas se primenjuje i postupak tupfovanja (hrapavog mazanja) vrata i prozora – ali nije praktičan jer tako obojene površine zadržavaju više prašine a teže se brišu.

Sve modele sobnih vrata moguće je naručiti ofarbana poliuretanom po vašem izboru. Kanalure i sve ostale operacije na vratima se izrađuju na CNC mašini tako da je izbor praktično neograničen.

STAKLENA VRATA

Staklena vrata postala su gotovo nezaobilazna u moderno uređenim enterijerima. Posebno su atraktivna ona u boji i s raznim motivima, koji se postižu tehnikom peskarenja, bojenja stakla ili štampanja na foliju koja se potom nanosi na staklo. Motivi su praktično neograničeni, i lako ih je prilagoditi ostalim detaljima u domu.

Staklena vrata najbolji su izbor ako nema dovoljno svetlosti u prostoru ili ako želite da postignete elegantniji izgled.

VAŽNO!

1. Pre kupovine dobro izmeriti dimenzije – izbegavati štemovanje ili prevelike otvore.

2. Odabrati proverenog proizvođača – iskusan proizvođač koji daje i dugogodišnju garanciju sigurno je bolji izbor od nekog ko vas pričom uverava da je baš njegov proizvod najbolji.

3. Postići dobar odnos cene i kvaliteta – ne morate biti stručnjak da biste zaključili da jedna sobna vrata bolje dihtuju nego druga. Kvalitet sa sobom nosi i duži vek trajanja: malo više novca može da znači ogromnu razliku, tako da veoma primamljive ponude treba uzeti s rezervom.

4. Stručna ugradnja – loša ugradnja može da uništi i najbolja sobna vrata, i obrnuto.
shutterstock, getty

Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.