STAN KAKAV NISTE VIDELI, A U NJEMU STANUJE SUNCE

by | 4 jula, 2022
stan dupleks uređenje

Smešten u jednoj zgradi u Pekingu, ovaj stambeni prostor zauzima dve etaže i prostire se na 300 kvadrata, a pritom raspolaže i velikom krovnom terasom s koje se pruža pogled na grad. Cilj dizajnera iz studija MDDM bio je da na prvom spratu formiraju otvoren životni prostor bez nepotrebnih prepreka. Postojeće stepenište je srušeno, a neki od pregradnih zidova su uklonjeni.

stan dupleks

Pojedini zidovi od strukturalne važnosti dobili su otvore u dozvoljenim granicama kako bi se poboljšala komunikacija i kretanje između različitih funkcionalnih celina. Zone su formirane postavljanjem ugradnog nameštaja kako bi se izbegla potreba za zidovima i vratima. Paleta boja kuće odražava energiju mlade porodice koja ovde živi. Pod i plafon, izrađeni od cementa, delovali bi isuviše sterilno i gotovo bolnički, da nisu prekinuti vertikalnim površinama u žutoj boji koja je unela dobre vibracije i energiju u ovaj životni prostor.

stan dupleks

Dnevni boravak je, zahvaljujući velikoj kvadraturi, uređen na vrlo zanimljiv i neobičan način. U središnjem delu postavljene su dve sofe koje zbog svog ujednačenog dizajna i boje deluju kao jedan element. Spojene su naslonima tako da se s jedne strane, usmeren ka TV-u, nalazi udoban dvosed sa rukonaslonima, dok je s druge strane, usmeren ka prozoru koji zauzima čitavu površinu zida, pozicioniran samo jedan duži modul koji predstavlja idealno mesto za kraći dnevni predah.

stan dupleks

Trpezarija predstavlja jednu vrlo otvorenu i prozračnu zonu koja je opremljena velikim stolom izrađenim od drveta, za koji je postavljeno nekoliko stolica različitih boja u retro stilu. Upotpunjuju je i dve visilice sa belim metalnim abažurima. Osim ove postavke za zajedničke večere i druženje, ovde se nalazi i sistem ormara izrađenih od belog pločastog materijala.

stan dupleks

stan dupleks

U izdvojenoj prostoriji, ali bez klasičnog načina zatvaranja, nalazi se kuhinja. U njoj terraco uzorak dobija pravi sjaj i ima značajnu ulogu u njenom dizajnu. Postavljen je na bočnoj strani ostrva i kao zaštita na zidu čineći prostoriju vrlo atraktivnom i dinamičnom i pored podnih kuhinjskih elemenata izrađenih od belog medijapana.

stan dupleks

Terraco uzorak je korišćen i na malom podestu koji vodi ka stepenicama, za koje komotno možemo da kažemo da su priča za sebe, jer i one pokazuju koliko je promišljanja i truda uloženo u svaki detalj. Postavljene su konzolno, ali su zatvorene sa svih strana i u potpunosti izrađene od preforiranog metala, kasnije ofarbanog u elegantnu belu boju.

stan dupleks

Stepenice vode na sprat gde je organizovana noćna zona i radni prostor. Žuta boja dominira u radnoj sobi i daje joj posebnu pozitivnu energiju, dok su ostali delovi dobili nešto mirnije tonove.

stan dupleks

Pri uređenju spavaće sobe dizajneri studija MDDM ponovo su pokazali svoju sklonost ka neobičnim rešenjima. Naime, kako je reč o prostoriji veće kvadrature, jedan deo namenjen je za boravak tokom dana, dok je u drugom kreiran kubus obložen drvenim panelima. U njega je postavljen dušek, ali ispod nivoa poda, tako da su okolne površine preuzele funkciju noćnih ormarića namenjenih za odlaganje sitnica. S jedne strane kubusa nalaze se tri police za knjige i deo ormana čija je puna visina postignuta van ovog elementa. Da su dizajneri mislili baš na sve, govori i to što su u kubus postavili ugradnu rasvetu, ali i dve zidne lampe.

stan dupleks

stan dupleks

U ovom stanu postoje dva kupatila. Manje se nalazi u sklopu dnevne zone i opremljeno je tuš-kabinom, dok je kupatilo na spratu veće kvadrature koje pruža komfor i mogućnost uživanja u toploj kupki. U svakom slučaju, u oba su upotrebljene već viđene teracco pločice, tako da nije bilo potrebe za nekim posebnim intervencijama u cilju postizanja atrakitvnosti. Ipak, dizajneri su i ovde rešili da uvedu tirkiznu boju, pa je tako odluka da se ona primeni na pregradnom staklu.

stan dupleks


https://homesnapshots.com

Jonathan Leijonhufvud

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.