Stan u tirkiznoj boji

by | November 5, 2021

Stan koji nas je oduševio svojim izgledom nalazi se u novosagrađenoj zgradi naselja Črnomerec u Zagrebu, a idejno rešenje za njegovo uređenje potpisuje Mario Goleš, dizajner enterijera.

Površinom od 43 kvadrata, ovaj prostor zadovoljava sve potrebe mladog bračnog para koji, kao i većina današnjih ljudi, živi pomalo užurbanim tempom. Zato im je najveća želja bila da nakon napornog radnog dana utočište od gradske buke i vreve, pronađu u modernom i lepo sređenom domu.

Nakon inicijalnog satanka na kojem se upoznao sa svojim klijentima, odnosno sa samim prostorom koji treba urediti, Mario je zaključio da bi bilo dobro malo iskočiti iz okvira danas popularnih dizajnerskih rešenja i njihov prostor urediti u nešto drugačijem tonu.

Za open space dnevnu zonu, u sklopu koje se nalazi trepzarijski sto povezan sa kuhinjom, trebalo je osmisliti zgodnu TV komodu koja će prvenstveno poslužiti za odlaganje dosta knjiga. Tu se pojavila dilema oko toga da li jedan deo polica u potpunosti zatvoriti, radi lakšeg održavanje higijene ili ostaviti otvoren.

U razgovoru sa klijentkinjom, dizajner je saznao da joj se sviđa boja tirkiza i da bi rado imala ceo jedan zid u toj boji. Međutim, prilikom dizajniranja i traženja rešenja, ta boja mu nikako nije bila adekvatna za zidove, jer je dosta intenzivna, a reč je ipak o malom stanu. U tom trenutku mu je sinula sjajna ideja – da isprojektuje TV komudu sa pozadinskim panelom u tirkiznoj boji, koji će biti dodatno naglašen obodnom LED trakom ambijentalne rasvete. Isti je trebalo odmaknuti od zida radi želje da se transparentnim, kliznim vratima zatvori prolaz iz predsoblja u dnevnu sobu.

Kako bi postigao balans boja u prostoru, dizajner je izabrao ugaonu garnituru u istoj boji kao i nekolicinu trpezarijskih stolica. Na taj način su povezana dva dela iste prostorije, ali različite namene i sadržaja. Dodatni element koji daje separirani osećaj prilikom obedovanja su i zgodno postavljeni brisoleji, koji ujedno rešavaju i nezgodan upliv sedeće garniture u prostor za obedovanje. Isti su izrađeni u boji i uzorku prirodnog hrasta kako bi postigli poveznicu sa kuhinjom i svim ostalim elementima istog materijala.

U prostoru predsoblja je osim garderobnih ormara trebalo osmisliti mali kutak za smeštaj laptopa, koji bi se povremeno koristio kao radni. U nedostatku prostora za odlaganje, Mario je osmislio garderobni ormar u hodniku, ne samo za privremeno odlaganje usputne robe, već i za poveći broj cipela, odnosno prostor za odlaganje aparata i sredstava za čišćenje. Kako je predsoblje relativno usko u odnosu na svoju dužinu, prostor je otvoren ogledalom u punoj visini prostorije.

Rasveta je trebalo da bude savremenog dizajna i da prati sve ostale detalje i elemente u prostoru. Tako su izabrana rasvetna tela iz Azzardo asortimana. Što se tiče komadnog nameštaja, većina je iz asortimana hrvatskog proizvođaća “Prostoria” i ponešto iz asortimana “Calligaris”, dok je kuhinja rađena po meri.

Mario Goleš

GOLEŠ DESIGN D.O.O.

Arhitektura i Dizajn interijera

Mario Goleš on Behance