STAN U ZEMLJI ČUDA

by | December 24, 2021

Za originalan i koloritni enterijer stana od 85 kvadrata u Tajvanu zaslužan je House Design Studio. Kako je prepun neobičnih detalja i motiva, dizajneri su ga nazvali “Zemlja čuda”.

Vlasnica ovog šarmantnog stana, učiteljica iz grada Kaošiung u Tajvanu, želela je životni prostor koji karakterišu vedrina i originalnost. S tom namerom, angažovala je House Design Studio. Kombinujući raskošnu paletu boja s neobičnim detaljima i komadima nameštaja, dizajneri su kreirali prostor kao iz mašte. Stan obuhvata dnevni boravak s kuhinjom i trpezarijom, dve spavaće sobe, kupatilo i garderober. U dnevnoj zoni, od ulaza, jedna na drugu nadovezuju se različite funkcionalne celine: predsoblje, dnevna soba, kuhinja i trpezarija.

Već u predsoblju, nagovešteni su originalan stil i kolorit, koji karakterišu ceo stan – plavi garderober i zid od vidljivih blokova obojenih u roza, uz šarmantne detalje poput balona okačenih iznad klupe, na pravi način nas uvode u Zemlju čuda. Odatle se dalje ulazi u dnevnu sobu. Iako je opremljena nameštajem svedenog dizajna, raskošni kolorit učinio ju je krajnje neobičnom.

U plavom zidu iza TV komode, izvedene su plitke zasvođene niše s leđima obojenim u belo. Na naspramnoj strani prostorije je garnitura za sedenje – svetloplava sofa i žuta fotelja. Ukrasni detalji u ovom kutku ono su što najviše opravdava naziv projekta. Naime, iznad sofe su slike s neobičnim temama, a između sofe i fotelje tronožac s trougaonom pločom plavozelene boje i poznata roza podna lampa Lolita, koju je za holandski brend Moooi dizajnirala Nika Zupanc. Spoj ovih naizgled nespojivih komada zaslužan je za originalan ambijent koji ostavlja snažan utisak. Da bi se Zemlja čuda na pravi način upotpunila, tu su i beli zec i jelen šeširdžija na jastučnicama na sofi.

Na samom kraju prostorije u kojoj je dnevna zona smeštene su kuhinja i trpezarija. Kuhinja je linijski organizovana uza zid. Sastoji se od standardnih podnih i zidnih kuhinjskih elemenata od medijapana, s frontovima u beloj boji visokog sjaja. Radna ploča je izrađena od nerđajućeg čelika, a svi kuhinjski aparati su ugradni. Ova zona ima dobro osvetljenje i ventilaciju zahvaljujući prozorima i izlazu na balkon.

U istoj zoni, naspram kuhinje, nalazi se mala trpezarija. Obuhvata Ikea sto s ružičastim nogarima Nipen od pune bukve, dve stolice – replika čuvene Eames DSR stolice u beloj boji i hoklica s drvenim nogarima i pastelnoroza sedištem kružne osnove. Površina stola osvetljena je pomoću dve sferne metalne visilice u boji bronze, koje se s plafona spuštaju iznad njega. Asimetričnost postignuta izborom različitih stolica dopunjena je postavljanjem visilica na različite visine.

Iako je opremljena samo neophodnim komadima nameštaja, i spavaća soba odlikuje se originalnošću. Sve ono što karakteriše dnevnu zonu – boje, neobični detalji i motivi – primenjeno je i ovde. Najveći deo sobe zauzima krevet. Iza njega je drvena niša, koja se pruža celom širinom prostorije.

U ovoj prostoriji nalazi se i mali kutak za ulepšavanje. Njega čine elegantan toaletni stočić sa staklenom pločom i ogledalo duž čijeg rama ide usmerena rasveta.

Zahvaljujući velikom prozoru, prostorija ima dobro prirodno osvetljenje, a elementi veštačke rasvete lepo su upotpunili ambijent. Pored pomenutog usmerenog svetla, tu je i ugradna LED rasveta postavljena uz elemente za odlaganje garderobe, a opšte osvetljenje rešeno je velkim kristalnim lusterom u središtu prostorije.

izvor: https://www.amenagementdesign.com

 


Tags: