Kako da mali stan učinite komfornim, a da ne žrtvujete stil

by | October 10, 2022
mali stan

Kako učiniti male stanove udobnim?

 

1. Zoniranje

Važno je da prostor, koliko god mali bio, jasno podelite po blokovima. Zonirajte stan, postignite vizuelnu podelu na kuhinju i dnevnu sobu. Neka sve što pripada kuhinji stoji u svom bloku.

Kako to da uradite? Često se nameštaj ili ormarići koriste za zoniranje. Na primer, šank može da odvoji kuhinjski deo od dnevne sobe. Odličan način da zonirate prostor u malom stanu jesu  tepisi.

 

2. Dizajnom proširite prostor

Koristite jedan stil, kao što su hi-tech, minimalizam, potkrovlje ili pop art. Možete da koristite i elemente klasike, ali izbegavajte detalje poput štukature i pozlate. Nema potrebe da opterećujete prostor sitnicama, držite se sažetih oblika.

Svetle nijanse, staklo, sjajne površine, foto tapete sa perspektivom dobro izgledaju u malim prostorima. Neka podovi budu isti. Za zoniranje, bolje je igrati sa nijansama nego sa šarama i dezenima.

 

3. Osvetljenje

Osvetljenje je koristan alat za proširenje prostora.  Svetlo treba da bude toplo: to stvara osećaj udobnosti, rekreacije. Koristite sve što  možete: lustere, dodatne skrivene lampe, svetiljke…

 

4. Nameštaj koji se transformiše

Dobra opcija je nameštaj-transformator. Na primer, radni sto se može pretvoriti u toaletni sto, a sofa u dnevnoj sobi može se pretvoriti u krevet. Mali stan je bolje opremati laganmi nameštajem.