27.10.2017 Stan

Komfor u 45 kvadrata

Stan za mladu porodicu u Kijevu, koji su uredili arhitekta Andrej Iljin i dizajnerka Valentina Pustotina, dokaz je da čak ni u malom prostoru ne morate da se odreknete osnovnih funkcionalnih celina i željenog stila

Stan koji je studio ILYIN uredio za mladu porodicu raspolaže sa svega 45 m2 površine. Uprkos tome, veštom manipulacijom prostora arhitekte i dizajneri uspeli su da na njoj organizuju sve neophodne funkcionalne celine – dnevnu sobu, kuhinju sa delom za obedovanje, spavaću sobu, kupatilo, pa čak i radni kutak i manji walk-in garderober.
Dnevna zona nalazi se u središtu stana. Kako bi se uštedelo što više prostora, dnevni boravak je minimalno opremljen – ugaona garnitura, TV komoda i klub-stočić jedini su elementi koji se ovde na prvi pogled uočavaju. Međutim, vrlo praktično i originalno rešenje krije se u uglu prostorije – uza zid koji deli dnevnu sobu i kupatilo ugrađen je plakar od poda do plafona. Zahvaljujući svedenim frontovima bez ručki, on izgleda kao zid obložen drvetom, što je ovu zonu oslobodilo utiska prenatrpanosti nameštajem. Na drugom kraju dnevne sobe, naspram ovog plakara, nalazi se erker, koji je iskorišćen kao radni kutak.

U dnevnoj sobi dominiraju siva, bež i boja drveta, dok se kao koloritni akcenti ističu detalji u efektnoj kombinaciji purpurne i žutozelene boje. Za osvetljenje, tu je upečatljivi luster u obliku pauka u industrijskom vintidž stilu, dok ambijentalnu rasvetu čine skrivene LED trake, postavljene na obodu zidova i plafona, tako da ujedno označavaju granice dnevne sobe.

Kuhinja u obliku slova U nalazi se u uvučenom uglu prostorije u kom je i dnevna soba. Jedan njen krak čini šank, koji služi kao prostor za obedovanje. Kuhinjski elementi imaju frontove od belog medijapana i metalnu radnu ploču, dok je šank napravljen od svetlog drveta, sa vidljivom crnom metalnom konstrukcijom. Time je usklađen sa okvirom staklene pregrade koja deli kuhinju i spavaću sobu.

Koloritne akcente predstavljaju zidovi – onaj iznad radne površine obložen je šarenim tapetama sa geometrijskom mustrom i zaštićen staklenim panelom, dok je susedni zid obojen u plavo.

Zbog standardnih dimenzija bračnog kreveta, nedostatak prostora bio je najveći problem za organizaciju spavaće sobe. Ovaj problem je u značajnoj meri maskiran upotrebom staklene pregrade između dnevne sobe i kuhinje. Osim u vizuelnom proširenju spavaće sobe, ovaj unutrašnji prozor ima ulogu i u posrednom osvetljenju kuhinje budući da ona nema direktan izvor dnevnog svetla. Spavaću sobu vizuelno odvajaju neprozirne zavese na svim prozorima.

Zid iznad kreveta tapaciran je izolacionom tkaninom, tako da praktično cela njegova površina predstavlja uzglavlje. U uglu sobe mesto je našao i toaletni stočić, a za odlaganje sitnica, tu je uska polica za novine u službi noćnog ormarića.

Ni ostale prostorije nisu uređene sa ništa manje pažnje. Kupatilo u kombinaciji plave, braon i bele izgleda vrlo elegantno i moderno, a ujedno je i vrlo praktično. Osim širokog ormarića ispod lavaboa, tu je i visoki ugradni orman pored tuš-kabine. Kao i plakar u dnevnom boravku, on je kamufliran svedenim frontovima pa dok je zatvoren izgleda kao stub.


Zbog vrlo malo raspoloživog prostora, u predsoblju se ne nalazi ništa osim praktičnog metalnog čiviluka. Iz njega se ulazi u walk-in garderober, koji je, uprkos skromnim dimenzijama, obezbedio dosta mesta za odlaganje. Njegove zidove od poda do plafona prekrivaju ugradne police u upečatljivoj plavoj boji.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije