Skandinavski stil u pariskom stanu

by | 23 novembra, 2017

Uređenje malog stana najveći je izazov za arhitekte i dizajnere enterijera. Ipak, najveštiji među njima iznova i iznova nam dokazuju da se i na skromnoj površini uspešno mogu uskladiti funkcionalnost i estetika.

Kako bi enterijer malenog stana trebalo da izgleda? Atraktivno, svetlo i, što je najvažnije, praktično. Svi navedeni kvaliteti lako se prepoznaju u ovom pariskom stanu površine svega 25 m2. Njegov vlasnik je dvadesetšestogodišnji mladić, koji je veliki ljubitelj skandinavskog dizajna. Za uređenje svog doma obratio se studiju Transition Interior Design, uz čiju je pomoć uredio stan u svom omiljenom stilu.
Raspoloživi budžet za renoviranje bio je vrlo skroman, što je, uz jednako skromnu površinu, bio glavni razlog da se ne pribegava velikim prostornim intervencijama. Umesto toga, funkcionalnost i stil postignuti su adekvatnim odabirom i pozicioniranjem komada nameštaja, kao i vedrim bojama. Za koloritnu osnovu odabrane su bela i svetla nijansa drveta, kako bi prostor delovao što veće i prozračnije. Ovakvu podlogu osvežili su brojni detalji u razigranim bojama te je, u kombinaciji sa skandinavskim stilom, stvoren veoma moderan i mladalački ambijent.

Stan je po svojoj strukturi garsonjera, koju su dizajneri funkcionalno podelili na četiri bloka: ulazni deo, kuhinju, prostor za spavanje i dnevnu zonu. Na plakare u predsoblju nadovezuju se zidne police sa nišom za televizor, a u njihovom produžetku nalazi se kuhinjski blok. Iako pripadaju različitim funkcionalnim zonama, ovi elementi čine skladnu vizuelnu celinu.

Srećna okolnost jeste ta što je stan dobro osvetljen, zahvaljujući staklenim površinama u gotovo punoj širini i visini prostora. To ga je vizuelno proširilo, a efekat je pojačan izborom bele boje za zidove. Kako bi se monohromatska osnova obogatila teksturom, sa zida iza sofe sastrugan je malter, te je sada vidljiva opeka okrečena u belo.
Dnevna soba opremljena je komadima nameštaja u skandinavskom stilu. I oni su mahom neutralnih boja, ali su upotpunjeni koloritnim detaljima – jastučićima, plastičnom stolicom i leđima zidnih polica upečatljivih boja. Kako bi se uštedeo prostor, nije organizovana klasična trpezarija, već su u uglu prostorije postavljeni barski sto i stolice.

Jedan od najvažnijih zadataka koji je vlasnik postavio pred dizajnere bio je da se obezbedi barem delimično odvojen prostor za spavanje. Kako je stan premali da bi se odvajala zasebna prostorija, a uz to ne bi bilo moguće ni da se u njoj obezbedi dnevno svetlo, jedini način da se prostor podeli bilo je postavljanje transparentne pregrade koja bi razdvojila dnevnu i noćnu zonu. Dizajneri su upravo takvom rešenju pribegli, osmislivši interesantnu plitku policu koja ima funkciju pregrade, a ujedno izgleda i vrlo dekorativno.

Zona za spavanje smeštena je u najuvučenijem delu prostora, a njenim izdizanjem na manju platformu obezbeđen je dodatni prostor za fioke ispod kreveta. Kako bi kutak za spavanje zauzeo što manje mesta, njegove dimenzije ne prevazilaze dimenzije kreveta. Zid naspram pregradne police obojen je u tamnu nijansu tirkizne, te je njena dinamična silueta došla do punog izražaja.

Kupatilo je uređeno u skladu sa ostatkom prostora, sa malo dramatičnijim koloritnim kontrastom. U njemu je deo zida oko kade obložen belim pločicama, dok je ostatak premazan vodootpornom bojom u tamnoj nijansi plave. Velika povoljnost je ta što je u prostoriji bilo dosta mesta za široki ormarić ispod lavaboa, što olakšava održavanje reda u kupatilu.


 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.