Zelena oaza u enterijeru

by | October 25, 2017

Iako se nalazi u višespratnici, nema čak ni balkon, i njegovu jedinu vezu sa spoljašnjim prostorom predstavljaju skromni prozori, ovom trendi stanu nimalo ne manjka prirode. Dizajneri studija C&C Design Group iskoristili su svaki slobodan kutak da monohromatski ambijent osveže prirodnim zelenilom

Kompletan enterijer ovog nesvakidašnjeg stana karakteriše potpuno monohromatska koloritna shema – svetlosivi zidovi, bele podne pločice i plafon dekorisan štukaturama, u efektnom su kontrastu s crnim detaljima. Iako ovakve kombinacije vrlo često vode u potpunu monotoniju, dizajneri studija C&C Design Group vešto su je izbegli u ovom projektu. Naime, oni su svaki slobodan zid, policu ili neku drugu površinu iskoristili za postavljanje prirodnog zelenila, koje je u enterijeru stvorilo osvežavajuću atmosferu. Elegantnim rasvetnim telima, detaljima sa sjajem plemenitih metala i još pokojim zelenim detaljem, puput drapera, ukrasnih jastučića i fotelje – ambijent je stilski sasvim zaokružen.


Iako čini vizuelnu celinu sa dnevnom sobom, trpezarija je smeštena u užem, uvučenijem delu prostora. Od dnevne sobe razdvaja je hodnik, a osim zidovima, kao zasebna celina jasno je definisana štukaturama na plafonu, kao i dekorativnom bordurom na podu.

Trpezariju karakteriše simetričan raspored nameštaja u odnosu na dužu osu prostorije: uz dugačak sto postavljeno je osam stolica presvučenih crnom kožom – po četiri sa svake strane; u uglovima, uz svaki kraj prozora, smeštena je po jedna visoka polica i zeleni draperi; sve to upotpunjuje upečatljiva visilica, koja se nadvija nad stolom duž same ose simetrije.
Iako deluje vrlo skladno, simetričan raspored elemenata još jedan je pouzdan način za stvaranje monotonog ambijenta u enterijeru. Ipak, dizajneri su ponovo izbegli ovu zamku, i to dekoracijom dva naspramna zida. Jedan od njih krase uramljene slike, fotografije i posteri, dok se u drugom nalazi široka niša, u potpunosti ispunjena zelenilom. Zahvaljujući ovom upečatljivom detalju, simetrija sigurno nije prvo što zapada za oko u ovoj celini.

Mala radna soba od poda do plafona obložena je panelima u dekoru sivkastog drveta. Ipak, ove površine su gotovo nevidljive, jer čitav prostor ispunjavaju zelene saksijske biljke, kao i dekorativne korpe s rezanim cvećem.

Spavaća soba raspolaže vrlo skromnom površinom, te su se minimalizam i neutralan kolorit nametnuli kao najbolja opcija. Deo površine zidova obložen je rebrastim panelima u nijansi svetlog drveta. Iako se ovde nije našlo mesta za biljke, zelena boja nije izostala – uzglavlje kreveta, koje obuhvata i noćne stočiće, presvučeno je štofom u ovoj boji, a neobično je i to što tkanina prekriva čak i ploču stočića.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs