Svetlo drvo u kući: Ideje za uređenje doma

by | March 14, 2023
Svetlo drvo u kući

Svetlo drvo u kući izgleda sjajno. Osim što je u pitanju trend koji ne izlazi iz mode, drvo će dati vašem domu toplinu i udobnost. 

Svetlo drvo u kući: Koje su prednosti?

Svetlo drvo je materijal koji se često koristi u uređenju kuće.  Međutim, veoma je važno da znate kako da pozicionirate svetlo drvo u prostoriji da biste iz njega izvukli maksimum i dali svom domu prostranost i mir. Takođe, nijanse svetlog drveta su neutralne, pa mogu lako da se uklope u bilo koji dizajn i stil. Kako su prirodni materijali sve više u trendu, onda je jasno zašto je svetlo drvo čest izbor pri uređenju doma. Veliki ljubitelji ovog materijala često prave kuće u stilu kolibe.

Koje prostorije su idealne za svetlo drvo u kući?

Drvo mekih tonova dobro izgleda u prostorijama u kojima se odmaramo zbog opuštajućeg efekta. Dakle, ukoliko uklopite svetlo drvo u spavaćoj sobi, nećete pogrešiti. Zatim, trpezarija takođe može da izgleda veoma zanimljivo sa svetlim drvetom, naročito ako imate drveni nameštaj. U dnevnoj sobi će svetlo drvo uneti nenametljiv glamurozni dodir, tako da je i ova prostorija dobra opcija.

Još jedan prostor u kući pogodan za svetlo drvo jesu stepenice. Sa svetlim materijalom, ovaj prostor može učiniti prostor mnogo otvorenijim i prozračnijim.

Odabir svetlog drveta

Nije svejedno koji tip drveta ćete staviti na određenu površinu u kući. Postoji nekoliko tipova drveća koje su pogodni za određenu funkciju.

Parket
Za parket je najbolji hrast, međutim, on je tamnije boje. Dobra stvar je što ne mora da bude tako. Postoje tretmani drveta koji mogu da učine hrast svetlijim. Pored hrasta, pogodni su i bukva, javor, eukaliptus i jasen.

Zidovi i plafoni
Za zidove i plafone se obično koriste drveni paneli i obloge. Bor, jela ili bukva su najbolji za stvaranje toplog utočišta i zbog toga su idealni za spavaću sobu ili potkrovlje.

Stolovi i radne površine
Za izradu stolova od svetlog drveta se najčešće koristi brest, jasen ili bukva. Njihove jednostavne linije uneće lepotu u vaš dom. Međutim, ako su u pitanju radne površine onda je bolje koristiti smrču, bor ili brezu.

Svetlo drvo u kući: Završna obrada i nijanse

Mat završne obrade će dati drvetu prirodniji izgled i zbog toga su bolji izbor od lakiranih površina. Takođe, slobodno mešajte više nijansi svetlih tonova kako biste izbegli da prostorija izgleda monotono. Ako želite da ubacite i malo tamniju nijansu, onda neka to budu manji detalji.

Svetlo drvo u kući je zaista zanimljiv detalj i uneće mnogo pozitivnih stvari u vaš dom. Upravo zbog toga nemojte oklevati. Ako niste tip za brvnare i velike drvene površine, odaberite manje dekorativne detalje. To je još jedan način na koji možete uneti mir u vaš dom.


Snežana Vranić

kazuma seki/GettyImagesPlus