UREĐENJE KUPATILA: KADA ILI TUŠ-KABINA?

by | 31 marta, 2022

Što zbog malih kupatila, a što zbog savremenog načina života u kojem malo ko ima vremena za kupanje u kadi, vrlo česta dilema je da li u dom ugraditi tuš ili ipak komforniju i klasičniju opciju, kadu, i koliko se god ova dilema na prvu činila jednostavna i laka, zapravo uopšte nije jer i jedna i druga stvar imaju gomilu prednosti i mana.

Pa krenimo od glavnih pravila koja kažu da ako imate kupatilo manje od četiri kvadrata onda svakako odaberite tuš kadu, a ako je reč o većoj prostoriji onda razmislite o svojim željama, navikama i potrebama i onda donesite odluku.

Brandt, Jenny / living4media / Profimedia

DA LI KADA ILI…?

Koje su prednosti kade u odnosu na tuš? U kadi se možete i kupati, a ne samo tuširati, možete nesmetano kupati decu kojima je, posebno dok su mala, mnogo lakše i zabavnije kupanje, nego tuširanje. U kadi možete nesmetano prati kosu, odvojeno od tuširanja, a uz to kada vam može poslužiti i kao prostor u kojem ćete ponekad i ručno oprati poneki komad garderobe…

Sve to možete i u tuš-kabini, ali svakako da je komplikovanije. U ponudi salona za opremanje kupatila možete pronaći različite tipove kada: ugradne, samostojeće, ugaone, napravljene od akrila ili čelika, sa i bez nogara, sa oblogom , staklenim paravnom, sa vratima, a sve se prave u različitim dimenzijama.

… MOŽDA TUŠ-KABINA?

Činjenica je da je zbog svoje visine kada komplikovanija za ulazak, stoga stručnjaci starijim osobama svakako savetuju ugradnju tuš-kade, pa ako preuređujete stan za ulazak u starije doba, dileme ne bi trebalo da bude. U poslednje vreme u trendu su niske tuš kade i one u ravni poda.

Klasična visina tuš kade je 10-12 cm. Proizvođači nude visinu od 3,5, 4, 6, 12, 15 cm, pa čak i tuš kadu visine 40 centimetara koja može poslužiti kao mini kada za kupanje deteta. Ipak, danas su, čini se, najtraženije tuš-kade male visine (3,5 cm) ili čak one u ravni poda. Ali, česta opcija kod tih “walk in” tuševa koji su u ravni poda jeste da se umesto tuš kade kupi samo odliv, odnosno kanalica, a da se “kada” sazida od pločica, termotretiranog drveta ili nekog drugog materijala

IZBOR STAKLA

Providno – na ovoj vrsti stakla najvidljivija je pojava kamenca. Dodatno poliranje stakla smanjiće otpor slivanju vode i umanjiti pojavu belih mrlja.

Lorenzen, Angelika / living4media / Profimedia

Mat – različitih je završnih obrada (činčila, smrznuti led, kaljeno staklo). Kamenac je na njemu manje vidljiv, ali je takođe prisutan. Danas se posebno preporučuje kaljeno staklo koje je, zbog specijalne procedure zagrevanja i naglog hlađenja, višestruko otpornije na udarce u odnosu na obično staklo. Lako je za održavanje, dostupno je u raznim bojama, može da zameni i pločice u kupatilu jer nema fugni i spojeva, te ga karakteriše bezbednost i dugotrajnost.

NAČINI OTVARANJA KABINE

1. Fiksno – sa staklenim fiksnim tuš panelima koji sprečavaju isticanje i prskanje vode na određenom delu kupatila. Najčešće se koristi tamo gde nema prostora ili potrebe za vratima na tuš kabini.

2. Klizno (sliding) – otvaranje je u stranu, bez jednog ili više fiksnih delova, dok okovi i šine za klizanje stakla mogu biti kružni ili četvrtasti. Idealno je za manja kupatila u kojima nema prostora za manevrisanje i često se biraju zbog uštede prostora.

3. Otvaranje oko ose (pivoting) – najzastupljeniji model zbog svoje široke primenljivosti za najrazličitije tipove kabina i ispunjavanje najsloženijih zahteva. Ima mogućnost otvaranja spolja i unutra, kao i veliki izbor modela i oblika šarki i rukohvata.

4. Harmonika otvaranje (folding) – idealno za ugradnju u uskim kupatilima gde nema mogućnosti da se otvaraju vrata. Sastoje se od jednog ili dva krila.


shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.