UREĐENJE MALOG STANA – OVAKO SE TO RADI!

by | June 13, 2022
uređenje malog stana

Dizajner Zhanna Badalyan otkrila je da su joj uvek veći izazov mali stanovi i vlasnici koji delimično znaju kako bi njihov dom trebalo da izgleda, nego veliki prostori u kojima gotovo nijedan zahtev investitora nije neizvodljiv. Ovde vidimo stan koji je dizajnerka upravo završila, a namenjen je jednoj mladoj devojci.

Ovaj lakonski, a u isto vreme neverovatno ženstven i ugodan enterijer formiran je unutar jednosobnog stana. U dogovoru sa klijentkinjom odlučeno je da uređenje bude u stilu savremenog minimalizma. Unutrašnjost nije preopterećena detaljima i dekorom, što doprinosi osvetljenom i prozračnom ambijentu. Preovlađujuće bele i plavo-tirkizne nijanse izgledaju sveže i elegantno, a sjajne teksture i grafički detalji ostavljaju nesvakidašnje akcente.

Nežna bela boja bila je savršena za zidove dnevne zone kojom više dominira kuhinja, jer je zauzela popriličnu površinu, što možda i nije loše, jer je omogućila nesmetano funkcionisanje. Ipak, ona ne deluje glomazno zbog podele i upotrebe različitih boja. Beli kubni moduli u gornjem sloju, bez obzira na svu svoju vizuelnu lakoću, imaju veliku dubinu i kapacitet za odlaganje, a kontrast između tirkiznih i drvenih donjih elemenata ublažava crna radna površina.

Trpezarija je postavljena u okviru zatvorene lođe, tako da je bilo dovoljno mesta za prilično veliko kuhinjsko ostrvo sa barskim stolicama. Ova odluka se pokazala vrlo ispravnom, s obzirom na to da je na lođi formiran veliki prozor, tako da se sa mesta trpezarije pruža prelepa panorama na grad. Okrugli stakleni sto i udobne fotelje u neutralnoj nijansi dodatno čine ambijent opuštenijim. Postolje stola i polica napravljeni su od mekog metala zlatne boje što im je dalo elegantan, sofisticirani izgled. Korisnici prostora se toliko dopala komforna atmosfera da je odustala od ideje posedovanja TV-a i dala prednost slikama moderne umetnosti koje sjajno izgledaju na belim zidovima.

U spavaćoj sobi preovladava monohromatski efekat. Pod izrađen od dasaka u crnoj boji i tepih koji ponavlja dezen ručno oslikanih tapeta na zidovima, stvaraju spokojan ambijent. Krevet daje posebnu draž jer ga okrugla osnova čini laganim, pa se čini kao da lebdi, a za taktilno zadovoljstvo tu su tamnoplave draperije, prekrivači od lana i raznobojni svileni i plišani jastuci.

U kupatilu je postavljen veliki element za lavabo koji ne samo da ima ulogu toaletnog stočića već skriva i mašinu za pranje veša. Tandem od dva ogledala nepravilnog ovalnog oblika deluje vrlo elegantno, ali najveći akcenat ovog enterijera jesu porcelnske pločice u visokom sjaju s dezenom mermera.


shutterstock