29.03.2022 Enterijer

UREĐENJE STANA: KLASICIZAM U SAVREMENOM ENTERIJERU

Dizajnerka enterijera Oksana Salberg-Vachnadze potpisuje ovaj živopisni stambeni projekat koji je osvojio Međunarodnu nagradu za nekretnine u kategoriji Dizajn enterijera. Klijenti su bračni par sa ćerkom tinejdžerkom, a želja im je bila enterijer uređen u modernom, ali i klasičnom stilu. Prvobitno je dizajnerka kreirala monohromatsku paletu, ali su klijenti izrazili želju da se dodaju živahnije boje. Dogovor je rezultirao enterijerom upečatljivih boja, stilskim komadima nameštaja i impresivnom kolekcijom savremenih umetničkih dela.

Neoklasični stil ukrašavanja i neutralnost bele boje poslužili su kao polazna osnova za uređenje ovog stana. Gipsani ukrasi na zidovima i plafonima stvaraju predivan kontrast sa živopisnim modenim nameštajem, što se često viđa u salonskim stanovima gotovo svih većih evropskih gradova. Plan stana je jednostavan i logičan, sastoji se od nekoliko prostorija, počev od ulaznog hodnika, ostave i kupatila. Veliki otvoren prostor povezuje dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, a za potrebe porodice kreirane su dve velike spavaće sobe.

U prostoru dnevne zone, paleta boja sastoji se od svetlih akcenta žute i plave boje. Moderan tepih povezuje u jednu celinu nameštaj dnevnog boravka: sofu sa šarenim ukrasnim jastucima, žutu fotelju i okrugli stočić sa upečatljivim zlatnim postoljem.

Sa gotovo eklektičnom atmosferom, ovaj dnevni boravak pokazuje kako se upečatljive i jake boje savršeno uklapaju u savremeni stil. Pult na kojem su postavljene dve stone lampe u art-deko stilu, delimično deli dnevni boravak od trpezarije koja je podjednako zanimljivo dizajnirana predstavljajući savršenu simbiozu stilova i boja. Pažnju svakako najviše privlači luster Botti inspirisan američkom džez muzikom.

Zidne i plafonske lajsne i chevron parket asociraju na pariske rezidencije, a venecijansko ogledalo i moderna konzola fantastični su primeri kako zanatski predmet iz nekih prošlih vremena i savremeni dizajnerski komad bez problema koegzistiraju u istoj prostoriji. Inače, ogledalo je ručno rađeno u tradicionalnoj i retkoj tehnici i predstavlja pravi porodični dragulj koji će krasiti enterijer budućih generacija.

Kuhinja je prilično stilski neutralna za razliku od ostatka prostora, što doprinosi balansu u ovom otvorenom planu. Za kuhinjske elemente i ostrvo upotrebljeni su nešto topliji tonovi, iako je završna obrada ormarića u visokom sjaju. Akcenat je na prirodnim materijalima od kojih je drvo korišćeno za kuhinjsku nišu, šank i barske stolice, a mermer za oblaganje poda.

Kod erker prozora postavljen je elegantan okrugli sto sa staklenom pločom i bele stolice sa jarkožutim tekstilnim navlakama. Na mestu predviđenom za lođu izvrešene su promene u vidu njenog zastakljivanja, tako da je organizovana još jedna manja prostorija neutralnih boja prijatna za boravak. Tu su smeštene dve udobne fotelje i jednostavan metalni klub-stočić, kao i podna lampa sa crnim abažurom.

Glavna spavaća soba obavijena je specifičnom nijansom tirkizne poput dobro poznate kutije nakita Tiffani. Ova ljupka boja polazna je tačka palete koja sadrži još ljubičaste i narandžaste tonove. Naslon kreveta presvučen je ljubičastim plišom, koji uz tamnoplave draperije pored prozora unosi kraljevski šarm prostoriji.

Ogledala igraju glavnu ulogu u dekoru ove prostorije, a nalaze se na noćnim ormarićima, vratima i iznad kreveta. Impozantna šestougaona visilica postavljena je tako da naglašava oblik erkera uz koji je smešten čajni sto sa dve fotelje presvučene tkaninom u boji zidova što doprinosi skladnosti, dok su se jastuci narandžaste boje pobrinuli za to da čitav ambijent deluje vedro i atraktivno.

Spavaća soba namenjena devojčici prilično je velike kvadrature i sastoji se iz nekoliko celina. U okviru glavnog dela nalazi se radni prostor i krevet sa zanimljivo oblikovanim prostorom za sedenje. Kako bi ispratila oblik erkera, formirana je klupa ispod prozora u tradicinalnom stilu sa čajnim stočićem. Celu postavku upotpunjuju ukrasni jastuci i neobične zelene zavese.

Nekadašnja lođa sada je zatvorena i preuređena u malu biblioteku sa policama, jednom crvenom foteljom i obiljem prirodnog osvetljenja.

Korišćenjem visokosjajnih i dizajnerskih elemenata kreirano je luksuzno glavno kupatilo. Posebno je izražen mermerni zidni panel simetrične šare koji dominira prostorijom. Jednako je zaniljiva i podna obloga u vidu velikih crno-belih pločica u slogu klasičnog parketa. Ostali elementi su prilično jednostavnog dizajna, ali vrlo elegantni – poput sjajne, crne slobodnostojeće kade ovalnog oblika u kojoj se na interesantan način ogleda igra kontrastnih podnih pločica. Takođe u crno-beloj kombinaciji urađen je i element sa ugrađenim umivaonikom, iznad koga se nalazi veliko pravougaono ogledalo. U kupatilu je dodat i po koji detalj od bakra, poput pomoćnog stočića uz kadu, kako bi se ponovio braon ton sa mermernog zida.

foto: Sergey Krasyuk
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije