Viktorijanski trendovi: Oldschool nameštaj se vratio u modu!

by | 14 septembra, 2022
Viktorijanski trendovi

Viktorijanski trendovi su deo mnogih današnjih elemenata dizajna kuće, bilo da ih primećujete ili ne.

Neki su očigledni, kao što je povratak starih porcelanskih ormarića ili retro zidova s tanjirima. Međutim, provlače se i suptilni trendovi, poput uvođenja mermernih kamina ili igranja sa maksimalizmom u celini. (Zabavna činjenica: maksimalizam bio u trendu tokom 19. veka. Srednja klasa je svoje domove ukrašavala ciglama da bi signalizirala bogatstvo – ne samo zato što im je trebalo dosta novca da bi ih kupili, već zato što su im bile potrebne sluge da ih čiste!)

Viktorijanski trendovi u 2022.

Jasno je da se viktorijanski stilovi stalno vraćaju u modu. Onaj koji trenutno ima svojih pet minuta jeste drveni nameštaj sa mehurastim nogama, tzv. bobbin stil. Ovakav nameštaj bio je u trendu kasnih 1600-ih, da bi se ponovo pojavio sredinom 1800-ih. Sada ovakvi nogari imaju svoj trenutak i u 2022. godini, zahvaljujući popularnosti estetike inspirisane vintidž stilom. Evo nekoliko načina da uvedete ovaj tipični trend drvenog nameštaja u svoj dom.

Krevet od punog drveta

Ako ste išli u korak sa grandmillennial estetikom, onda ste verovatno videli krevet s balončićima. Stubovi donose dašak umetnosti svakoj spavaćoj sobi koja se oslanja na tradicionalni stil.

Široka fotelja

Unesite malo dekorativnijeg, ali nenametljivog štiha u svoju dnevnu sobu uz pomoć fotelje na balončiće. Sedište ovog modela je izuzetno široko, što ga čini savršenom za sklupčanje dok gledate TV ili čitate knjigu. Takođe dolazi u širokom spektru završnih obrada drveta.

Stočić

Bobbin stil postao je popularan u 17. veku u vreme kada su ljudi počeli davali više novca na zanatske radove. Javna potražnja za složenijim nameštajem se udvostručila kako se umetnost povećala, i to je delimično razlog zašto se ovi komadi danas vraćaju u modu. Bobbin sto vredan je trošenja novca jer pruža impresivnu fokusnu tačku u trpezariji. Uz to, nećete morati mnogo da uređujete oko ovog zadivljujućeg uređaja!

Ogledalo

Ako želite da uronite u ovaj klasični stil, pokušajte prvo da eksperimentišete sa ogledalom. Možete da okačite ovaj dizajn mehurića bilo gde- od ulaza do dnevne sobe da biste videli kako se snalazi u interakciji sa komadima koje već posedujete. Ako vam se sviđa kako izgleda, možete se proširiti na više komada nameštaja. Ono što je posebno lepo u vezi s ovim stilom jeste što sjajno izgleda i u metalnoj varijanti. Iako je ovaj trend tradicionalno najbolje izveden u drvetu, metal ovom komadu daje moderniji izgled.

Noćni ormarić

Ovakav noćni ormarić može dodati suptilan viktorijanski štih vašoj spavaćoj sobi. Može se ili neprimetno uklopiti sa drugim antikvitetima koje već imate u prostoru ili će dodati starinski kontrast modernom nameštaju za spavaću sobu.

Lampa

Sa svojim izvezenim nijansama i resama, neke lampe inspirisane viktorijanskim stilom mogu izgledati napadno. Ako želite nešto malo suptilnije, umesto toga izaberite bobbin stil, gde je fokus na okviru, a ne na nijansi.
Iuliia Zavalishina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.