Grejanje na inverter klime – kolika je zaista ušteda?

Sve više se priča o uštedi struje, pa ste se sigurno nekada zapitali kolika je dnevna ili godišnja potrošnja klima uređaja.

by | October 31, 2022
Hisense - Inverter klima KV horizontal v1

Oni su jedan od većih potrošača električne energije u domaćinstvu, tako da je njihova energetska efikasnost veoma izražena. Možemo reći kako je prosečna klima snage 3,5kW, a trenutna cena kWh električne energije u Srbiji je 10,34 RSD (s PDVom) u višoj tarifi. Ipak, pošto računanje potrošnje u ovom slučaju nije toliko jednostavno kao pomnožiti snagu s cenom sata, predstavljamo vam nekoliko najvažnijih faktora uštede elektične energije ovih aparata.

Potrošnja inverter klime i stvarna potrošnja

Prilikom kupovine klima uređaja, često se susrećemo sa terminom „inverter“. Međutim, još uvek ima kupaca koji nisu upoznati sa  načinom rada ove tehnologije. Pored mogućnosti grejanja i hlađenja, ona pruža i preciznu regulaciju željene temperature i značajnu uštedu električne energije.

Svi moderni klima uređaji koriste inverterski kompresor čiji princip rada osigurava da aparat ne radi sve vreme punom snagom, već njegova snaga varira prema potrebi. Na primer kod grejanja, ako je temperatura prostorije mnogo niža od željene temperature, inverter klima će raditi punom snagom do postizanja željene temperature. Uređaj snage 3,5kW u punoj snazi maksimalno troši oko 1,2kW električne struje.

Kada postigne željenu temperaturu inverter će prilagoditi odnosno smanjiti svoj učinak tako da bude dovoljan za ravnomerno održavanje željene temperature. Ovo znači da isti uređaj smanjuje svoju potrošnju električne energije na 200 do 500W kod održavanja temperature (prosečno oko 350W)!

Potrošnja po satu

Kao što smo rekli, potrebno je razlikovati dva načina rada klima uređaja – postizanje i održavanje željene temperature, od kojih zavisi potrošnja po satu: u prvom slučaju klima radi maksimalnom, a u drugom smanjenom snagom.

Uzmimo primer snage 3,5kW. Potrošnja tada iznosi:

  • 1,2kW * 10,34 RSD/kWh = 12,4 RSD po satu pri postizanju željene temperature
  • 350W * 10,34 RSD/kWh = ~3,61 RSD po satu pri održavanju željene temperature

Godišnja potrošnja

Stvarnu godišnju potrošnju vrlo je teško izračunati jer na nju utiče mnogo faktora. Spoljna temperatura, odnosno geografska pozicija, željena temperatura, boravi li se u prostoriji neprestano ili samo deo dana itd.

Kako bi se mogla izračunati i uporediti potrošnja električne energije klima uređaja na godišnjem nivou, Evropska Unija propisala je jednake uslove za sve proizvođače ovih aparata kojima se računa njihova prosečna godišnja potrošnja.

Prosečnu potrošnju možete pronaći na svakoj nalepnici energetske efikasnosti. Na primer, Hisense Energy Pro Plus od 3,5kW ima predviđenu godišnju potrošnju od 144 kW godišnje pri hlađenju i 714 kW pri grejanju.

Kako smanjiti potrošnju?

Sada kada smo upoznati s načinom rada ovih uređaja, možemo zaključiti koji su najbitniji faktori uštede elektične energije:

Visok nivo energetske efikasnosti (A++ ili A+++)

Nivo energetske efikasnosti

Temperatura podešena prikladno – Izuzetno niske ili visoke temperature rezultiraće neprestanim radom klima uređaja maksimalnom snagom, pa bi trebalo izbegavati postavljanje previsoke željene temperatura, nа primer  25C.

Snaga koja odgovara prostoru – Slabije klime moraće duže vreme (ili neprestano) da rade na maksimalnoj snazi kako bi postigli temperaturu održavanja, za koju će ponovo morati da koriste više električne energije. Predulsov je da se napravi pravilan izbor snage uređaja za prostor u kome će se korisiti da bi se ostvario željeni efekat: minimalna potrošnja i maksimalni komfor u grejanju.

Pozicioniranje uređaja – Uvek je potrebno postaviti klimu pri vrhu zida, ali da bude odmaknuta od plafona najmanje 10 centimetara, budući da taj prostor  doprinosi  boljem protoku vazduha. Uz to, treba voditi računa da sa strane bude slobodan prostor od 30 centimetara, kako bi bilo moguće da se sve ispravno poveže. Potrebno je i da unutrašnja i spoljašnja jedinica budu blizu, koliko god je to izvodljivo, najviše zbog estetskog momenta.

Pored pronalaženja dobrog mesta, ipak je važno i koju klimu montirate. Invertersku tehnologiju u Kini, prva je proizvela i lansirala kompanija Hisense, koja je već 20 godina posvećena razvoju i promociji ove tehnologije. Hisense je oduvek bio na čelu industrije inverterskih klima uređaja i tokom godina je na ovom polju akumulirala nenadmašnu tehnologiju, iskustvo i poverenje potrošača. U pitanju je najbrže rastući brend u klimatizaciji u regionu jer je korisnicima ponudio najsavremeniju tehnologiju i vrhunski kvalitet po pristupačnoj ceni.

Hisense Inverter klime


Redakcija Brava Casa

HInsen