Kupovina umetničkih dela: Kako odabrati savršenu sliku, prema stručnjacima?

Kupovina umetničkih dela može biti jedan od najtežih zadataka ukrašavanja kuće. To je objekat trajnosti koji je teško promeniti ako se vaš ukus promeni, a često i skup dodatak domu.

by | January 26, 2023
kupovina umetničkih dela

Kupovina umetničkih dela može biti jedan od najtežih zadataka ukrašavanja kuće. To je objekat trajnosti koji je teško promeniti ako se vaš ukus promeni, a često i skup dodatak domu.

Naime, originalni radovi često zahtevaju finansijska ulaganja. Zatim, postoji pretpostavka da morate posedovati preduslovno znanje da biste izabrali „pravo“ delo, uz potencijalno zastrašujuće okruženje galerija ili sajmova umetnosti u kongresnim centrima. Sve u svemu — teško je ne osećati se uplašeno procesom. „Ponekad se možete osećati pomalo isključeno iz umetnosti“ , priznaje Kejt Brajan, šefica kolekcija za Soho House .


Ipak, ako se uradi kako treba, uokvireni vizuelni elementi mogu biti najvredniji komadi u vašem domu, bilo da je to akcenat dekoracije koji deluje kao deo razgovora ili delo koje postaje generacijsko nasleđe. Pročitajte sve savete stručnjaka u nastavku.

Kupovina umetničkih dela- saveti

Razvijte odnos sa umetnikom

Kada ste nezavisna osoba koja sama kupuje umetnička dela, postoji pravo uzbuđenje u uspostavljanju veze sa umetnikom i da taj umetnik bude neko sa kim ste možda razgovarali ili koga pratite na Instagramu. To nisu proizvodi i roba kao druge stvari koje kupujete. Kupujete delić nečije duše. Vi ste čuvar nečeg sasvim posebnog, tako da je lepo biti u kontaktu sa umetnikom na bilo koji način.

Nemojte se plašiti da postavite sva očigledna pitanja (uključujući i koja je cena)

Pitajte koja je cena i na kojoj su lestvici umetnici u svojim karijerama. Pitaj ih bilo šta — nemojte da se stidite, to je njihov posao! Umetnici žele da se o njihovom radu pričaNaučite apsolutno sve što možete o delu i samoj umetniku.

Kupovina umetničkih dela- Otkrijte umetnikovo gledište

Uvek tražite nekoga ko ima veoma jasan glas i stav. Ono što se tiče umetnosti je da to nikada ne bi trebalo da bude mnogo posla – umetnik stvara umetnost jer je to najjednostavniji način da prenesu svoju tačku gledišta. (I uvek postoji tačka gledišta.) Želite da možete da kažete: „U redu, vidim odakle dolaziš i šta želiš da kažeš.”

Fokusirajte se na jednu emociju iznad svega: uzbuđenje

Kada ste u prostoru, morate da gledate stvari koje vas zaista uzbuđuju – preskočite stvari koje vas zbunjuju ili frustriraju. Ako to uradite, zauvek ćete to ceniti.

Zaboravite na tržište

Ako svi kažu: “ovo je najpopularniji umetnik trenutno”, to je odlično, ali to neće nužno imati odjek kod vas. Ne želite da kupite nešto zato što je to proizvod ili roba. Umesto toga, razmislite o tome: Kako se osećam zbog ovoga? Kako ću se osećati živeći sa ovim komadom u svojoj kući? Kako ću se osećati kada razgovaram sa svojim prijateljima i porodicom o tome? Šta je to kod ovog umetnika u šta verujem? Šta je to u vezi sa tim delom što vas povezuje?”


2creativecrew/iStock/getty Images Plus via Getty Images