9 dizajnerskih grešaka zbog kojih vam stan izgleda manje

by | September 18, 2022

Pod bez tepiha

Mnogi ljudi misle da će bez ove stavke soba izgledati veća. U stvari, neće. Tepih povezuje unutrašnje predmete u jednu celinu. Položite laganu prostirku ili tepih u dnevnu sobu od zida do zida, videćete kako će se soba transformisati. Ali, pripazite – dva mala tepiha će, naprotiv, razbiti prostor, vizuelno smanjujući prostoriju.

Soba “džungla”

Mnogo puta smo pisali o prednostima sobnih biljaka – pročišćavaju, vlaže, zasićuju vazduh kiseonikom. Ali višak domaće flore čini sobu skučenom i pretrpanom. Ne držite sve saksije u istoj prostoriji, ravnomerno ih rasporedite. Neke biljke mogu čak i da žive u kupatilu – na primer, orhideje.

Preopterećeni zidovi

Ako na zidu visi mnogo slika ili ukrasa, prostorija se vizuelno smanjuje. Ali potpuno goli zidovi stvaraju isti efekat. Dovoljno 1-2 slike ili fotografije u svakoj sobi. Birajte široke okvire, oni daju utisak prostranosti.

Pozadina sa sitnim uzorkom

Možda volite stil Provanse i cvetne otiske na zidovima. Ali dizajneri kažu da mali dezeni i uzorci vizuelno smanjuju prostor, a veliki ga, naprotiv, povećavaju. Prilikom popravke obratite pažnju na spojeve, šare treba da budu iste i simetrične na svim zidovima.

Beli zidovi

Ne, nismo pogrešili. Bela povećava prostor, ali samo pri dobrom osvetljenju. Ali ako imate malo svetla, dobićete utisak malene zatvorene kutije sa neprirodnom, ugnjetavajućom belinom. Pokušajte da ne koristite “sterilnu” boju u prostorijama koje retko dobijaju sunčevu svetlost.

Prozori bez zavesa

Bez zavesa, soba će izgledati manja. Nemojte kačiti teške zavese, dovoljan je lagani okvir. Da li želite da sakrijete svoj lični život od znatiželjnih očiju? Lagane roletne će pomoći. A ako je garnišna okačena tačno ispod plafona, onda će tkanina vizuelno izdužiti zidove do poda.

Masivni nameštaj

Teški drveni sto i stolice privlače pažnju, smanjuju prostor i otežavaju kretanje po prostoriji. Ako je površina mala, dajte prednost trpezariji  elegantnih, prozračnih oblika sa kovanim elementima ili providnim materijalima.

Mnogo akcenata

Ako se u dizajnu koriste kontrastne nijanse, a unutrašnjost ima mnogo različitih dekora, stvara se utisak težine i prentrpanosti. Ako dugo boravite u takvoj prostoriji, možete dobiti  glavobolju. U malim prostorima preporučljivo je koristiti do dve pastelne boje.

Nema jedinstvenog centra

Dizajneri savetuju da se u svakoj prostoriji napravi jedan centar, oko kojeg će biti postavljen nameštaj i drugi predmeti enterijera. Veliki prozor, kamin, sofa, krevet, trpezarijski sto mogu delovati kao centralna figura. Možete ukrasiti glavni predmet, učiniti ga svetlim, a ostale detalje je bolje ostaviti nevidljivim.


Tags: