Feng šui boje za dom: Evo kako da uspostavite harmoniju!

by | September 15, 2022
Feng šui boje za dom

Feng šui boje za dom unose harmoniju i privlače blagostanje. Evo o čemu se radi. 

Farbanje zidova može potpuno promeniti životni prostor, a svaka boja ima određeno značenje, vezuje se za određeni element i naglašava određena osećanja.

  • Zelene nijanse: drveni element
  • Tople nijanse: element vatre
  • Smeđa, bež i žuta: element zemlje
  • Meka bela i siva: metalni element
  • Crna, plava i tamn siva: element vode

Feng šui boje za dom

Feng šui uređenje doma predstavlja jedno od drevnih tehnika koja se primenjuje u svakodnevnom životu i koja takođe direktno utiče na kuću. Feng šui nam može pomoći da eliminišemo lošu energiju.

Među nekim stvarima koje smo naučili iz ove tehnike jeste kako postaviti krevet, kako urediti kuhinju i mnoge druge prostore. Ključno je da privučemo dobru energiju u sredinu u kojoj živimo, da nam bude udobno i da uživamo u zdravom domu.

A šta ako nameravate da ofarbate kuću? Da li se feng šui može uzeti u obzir ? Naravno!Feng šui se takođe može primeniti kada krenete da farbate zidove. Ako želite da obnovite boju cele kuće, ili samo jednog zida, pre toga je bolje je da znate koje nijanse će vam koristiti.

DOBRE ILI LOŠE BOJE?

Ne postoje dobre ili loše boje, već vibracije. Svaka boja emituje vibraciju, stoga se smatraju “aktivnim sastojcima” jer utiču na psihologiju i raspoloženje ljudi. Zato morate znati i funkcije koje svaka boja ima u svakom prostoru. Ključno je znati svojstva nijanse kako biste napravili dobar izbor u zavisnosti od funkcije i karakteristika svakog prostora.

Takođe morate uzeti u obzir dozu boje. Nije isto farbati celu sobu u crno i samo jedan zid. Budite oprezni sa zloupotrebom crne- ovu boju je najbolje koristiti u malim dozama. Dodir crne u dobro osvetljenom prolazu može biti veoma elegantan . Upotreba crne boje zahteva širok prostor sa puno prirodnog svetla. Ali izbegavajte farbanje svih zidova. I bolje je da je ne koristite u spavaćoj sobi, jer može izazvati mnogo nemira i otežati mirnu noć.

Feng šui boje za dom i svaku prostoriju

ZELENE BOJE: DRVENI ELEMENT

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lucy (@la_maison_centenaire)


Odgovara čitavom spektru zelenila i povezuje nas sa našim stanjem ravnoteže, kao i sama priroda, njena energija je sveža i živahna. Kvaliteti ovih nijansi su fleksibilnost, prilagodljivost i zdrav rast. One su savršene za dečiju sobu,ili za kupatilo i balansiraju višak vode i metala koji ova soba trp.

TOPLE BOJE: ELEMENT VATRE

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ruth (@ruth_ela)


Ove nijanse predstavljaju veliki dinamizator i odgovaraju čitavom dijapazonu koji ide od grimizno crvene do bledoroze, prolazeći kroz sve nijanse fuksije, narandžaste… Bledoroze je pogodna i za spavaću sobu , je nas povezuje sa ljubavlju, mekoćom i slatkoćom.

Što se tiče crvene, iako je boja sreće prema feng šuiju, mora se pažljivo koristiti . Crvena povezuje i sa blagostanjem, ali koristite je dozirano,  sa aksesoarima, jastucima, prekrivačem, ćilimom…

SMEĐA, BEŽ I ŽUTA: ELEMENT ZEMLjE

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MAREN BAXTER (@marenbaxter)


Ona odgovara celokupnoj paleti braon, bež i žute, stvara naseljenost i daje stabilnost prostoru, povezuje nas sa majkom Zemljom. Svetlo bež može biti dobra opcija za dnevnu sobu.

MEKA BELA I SIVA: METALNI ELEMENT


Ima veze sa punim spektrom belih i sivih tonova u svetlim tonovima. Ove boje se preporučuju za prostore gde je neophodna maksimalna koncentracija , radne ili radne prostore. Kao osnovna boja za svaku prostoriju.

Feng šui boje za dom- TAMNOPLAVA, CRNA I SIVA: ELEMENT VODE


Reč je o čitavom spektru plavih, crnih i tamnosivih nijansi. Budite oprezni sa zloupotrebom ovog opsega jer višak vodenog elementa može izazvati zabunu i veliku nelagodu kod ukućana.


Brankospejs/iStock/Getty Images Plus via Getty Images