Funkcionalnost u enterijeru: Izbegnite nepraktične zamke tokom renoviranja

by | November 2, 2022

Funkcionalnost u enterijeru je izuzetno važna. Prilikom planiranja enterijera, vredi uzeti u obzir ne samo njegove vizuelne komponente, već i funkcionalnost, udobnost i usklađenost sa zahtevima. Neka rešenja mogu zatrpati stan, izazvati neprijatnosti u svakodnevnom životu. Dakle, šta ne bi trebalo dozvoliti u vašem enterijeru?

Funkcionalnost u enterijeru: Na šta obratiti pažnju?

Zatrpana kuhinja

Kuhinja je udobno mesto gde se okuplja porodica i stvaraju kulinarska remek-dela. Treba voditi računa o tome da ovaj prostor bude besprekorno organizovan. Da biste to postigli, podelite prostor na funkcionalne zone – prostor za kuvanje, trpezariju i dnevni boravak. Ovo se može uraditi vizuelno (zoniranje prostora isticanjem svake zone posebnom bojom ili završnom obradom određenim materijalima, teksturama) ili funkcionalnim (koristeći posebne građevinske strukture, lukove, nameštaj) metode.

Vodite računa o kompetentnom sistemu skladištenja. Često korišćene predmete treba čuvati u ormarićima iznad i ispod radnog prostora, na dohvat ruke, a samu radnu ploču ostaviti skoro praznu. Iskoristite prostor sa modularnim kuhinjskim priborom, visećim policama, koristite korpe, poslužavnike, kutije, kontejnere sa pregradama za odlaganje posuđa i hrane.

 

Sklonite kablove

Žice, nasumično raspoređene po stanu, krše integritet enterijera, sakupljaju prašinu i ometaju kretanje. Treba ih povezati i ukloniti iz vida uz pomoć kablovskih čaura i organizatora, produžnih kablova i stezaljki.

Nedovoljno osvetljenje

Sa nedovoljnim osvetljenjem, ceo prostor postaje dosadan i sumoran, neprijatan za svakodnevne poslove. Trenutno, najpogodniji, estetski i funkcionalniji je višestepeni sistem osvetljenja. Uključuje opšte nadzemno svetlo, srednje ili radno svetlo (podne lampe za čitanje, lampe na radnim stolovima), unutrašnje svetlo (osvetljenje u ormarima, kuhinjskim radnim pločama). Ne zaboravite na prirodno svetlo – dajte prednost svetlosnim zavesama koje propuštaju svetlost.

 

Kabasti nameštaj

Preveliki nameštaj zauzima puno prostora i ometa slobodno kretanje. Obratite pažnju na ugrađeni nameštaj, koji vam omogućava da značajno uštedite dragocene kvadratne metre. Odlučite se za zidne police da biste oslobodili više prostora na podu. Izaberite fasade od mat stakla. Oni vizuelno proširuju prostor, čine enterijer lakšim nego kada se koriste glomazne drvene fasade. Rasporedite nameštaj na takav način da ima dovoljno otvorenog, slobodnog prostora.

Tamni tonovi

Čak i mali stan može se učiniti vizuelno prostranijim ako odaberete prave šeme boja. Uz pomoć ogledala možete dodati dodatni prostor i osvetljenje. Za maksimalni efekat, okačite ih na prozor ili beli zid. Svetli zidovi, svetle, svetle zavese daće poseban šik vašem enterijeru i takođe vizuelno povećati prostor. Za farbanje zidova nije neophodno koristiti belu boju, sličan efekat imaju i pastelne boje. Nemojte koristiti tekstil tamnih nijansi, dajte prednost toplim, pastelnim bojama.