Kako ulepšati životni prostor: 5 jednostavnih (i jeftinih) dekorativnih ideja

by | September 30, 2022
Kako ulepšati životni prostor

Kako ulepšati životni prostor, a da ne morate da uradite potpuno renoviranje? Jednostavno! Samo dodajte nekoliko novih upečatljivih detalja.

Posteri na zidovima, mrežasti organizator, kućni florarijum – danas dizajneri nude mnogo opcija dekoracije, među kojima će svako pronaći pravu za sebe. Otkrivamo vam kako da transformišete unutrašnjost uz pomoć jednostavnih ideja.

Kako ulepšati životni prostor?

Igra tekstura

Ponekad unutrašnjosti nedostaju ne svetle boje, već razne teksture – zbog toga soba može izgledati izbledelo i monotono. Pokušajte da unesete raznovrsnost koristeći najjednostavnije stvari – kupite nekoliko svetlih jastuka za sofu od različitih materijala, postavite obimni tepih, nabavite stare ukrasne predmete iz ostave i “igrajte se” različitim teksturama – izbor je gotovo neograničen i zavisi samo od vaše mašte .

Kako ulepšati životni prostor- forarium

Žive biljke su svetao dekorski akcenat koji može da transformiše unutrašnjost, ali biće mnogo interesantnije ne samo aranžirati cveće u saksijama, već koristiti florarijum – posudu od stakla (ili drugih providnih materijala) dizajniranu za uzgoj biljaka.

Danas na tržištu postoji mnogo različitih opcija – viseći, podni ili zidni floraruimi, modeli raznih oblika na postolju ili nozi, otvoreni ili potpuno zatvoreni primerci. Veliki je i izbor biljaka koje će se odlično osećati u florarijumima: kaktusi, sukulenti, minijaturne orhideje, mahovine, mini paprati i mnoge druge. Istovremeno, takvu mini baštu možete napraviti sopstvenim rukama – samo uzmite odgovarajuću staklenu posudu, izaberite biljke, drenažu i tlo (a dodatne ideje za uređenje ručno rađenog florarijuma uvek se mogu naći na Internetu).

Mrežni organizator za kreativne ideje

Rešetka za organizatore, koja može poslužiti i kao tabla raspoloženja za prikupljanje najkreativnijih ideja, može se lako napraviti ručno bez trošenja ni sat vremena ličnog vremena. Dobro će se uklopiti u svaki dizajn enterijera, a možete ga pričvrstiti na zid ili jednostavno staviti na sto, pričvršćujući strukturu bilo kojim gumenim stalcima.

Najinteresantnije boje za bazu su crna, roze zlatna i zlatna. Za ukrašavanje mreže mogu se koristiti venci, suvo cveće, pa čak i male biljke u saksiji kao što su sukulenti i kaktusi.

Istovremeno, takav organizator će se menjati iz dana u dan, prilagođavajući se vašim zadacima. Zimi bi bilo prikladno da na njega priložite list i unapred zapišite svoje želje kako biste se pripremili za zvončiće. U jesen i proleće priložite zadatke, ideje za vizuelizaciju, memorabilije, a leti se naoružajte instant kamerom  i uhvatite svaki lep trenutak „malog života“, a zatim složite slike na mreži za vraćanje važnim stvarima iznova i iznova i prijatnim emocijama).

Kako ulepšati životni prostor posterima

Umesto da na zidove okačite glomazne slike koje ste nasledili od rođaka, pokušajte da osvežite unutrašnjost uz pomoć postera – oni mogu postati i glavni akcenat sobe i komplementarni element dekoracije. Da ne biste pogrešili sa izborom, procenite prostor u koji ćete postaviti poster – ako ima gole zidove i unutrašnjost dozvoljava, možete izabrati svetlu i veliku opciju u svom omiljenom stilu (upečatljivi natpisi, pop art slike, posteri stilizovani kao korice omiljenih knjiga).

Ako prostorija nema potrebne karakteristike, možete odabrati nekoliko štampanih postera srednje veličine i rasporediti ih po određenom uzorku, kao i postaviti ih na pod uz zidove – ovo rešenje definitivno neće izgledati otrcano i doneće sveže note u unutrašnjosti.

Osvetljenje

Sveće, stolne lampe, svetleće figurice i natpisi – ovi dekorativni elementi se često potcenjuju, ali upravo oni mogu da osveže enterijer i dodaju mu potrebne akcente. I u ovom slučaju, važno je zaboraviti na pravila – koristite različite stolne lampe za noćne ormariće, rasporedite sveće na podu ili na posebnom portalu za simulaciju kamina, potražite neobične svećnjake, kombinujte različite materijale, boje i teksture.

UREĐENJE STANA: KLASICIZAM U SAVREMENOM ENTERIJERU

 


Inna Fetjukova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images