Monotono uređenje: 7 stvari koje ubijaju udobnost u domu

by | 7 novembra, 2022
Monotono uređenje

Monotono uređenje doma i te kako može da iscrpi energiju, a u nastavku vam otkrivamo kako to da sprečite.

U jesen smo spremniji da ostanemo kod kuće, što znači da nam je često potrebna udobnost i osećaj sreće našeg voljenog doma. Nažalost, postoji nešto što daje potpuno suprotan efekat. Evo koje su to unutrašnje greške i pogrešne navike koje mogu lišiti naš lični prostor udobnosti i estetike.

Monotono uređenje doma

Greška broj 1- Obilje stvari i pretrpani ormari

Jednom u nekoliko meseci organizujte reviziju i rešite se stvari koje ne koristite: stavite na prodaju, poklonite, donirajte u dobrotvorne svrhe. Kritički se osvrnite na mesta skladištenja: odeća i obuća koju niste nosili u poslednjih godinu dana nećete ni nositi.  Napravite mesta za nove stvari, samo ovaj put razmislite šta kupujete i u kojim količinama -okrenite se svesnoj potrošnji.

Greška broj 2- Fabrička ambalaža i plastika u kuhinji

Povremeno, ne samo što treba da proveravate svoje zalihe izbacivanjem proizvoda sa isteklim rokom trajanja, već je potrebno da vodite računa i o spoljnoj estetici skladištenja. Sipajte rasute proizvode u posebne tegle, nabavite posudu za puter, činiju za sos, set za začine u lakoničnom dizajnu – takve male stvari u velikoj meri utiču na utisak enterijera. Dovođenje stvari u red je vredno ne samo unutar frižidera, već i spolja: oslobodite se šarenih magneta i „korišćenih“ nalepnica.

Greška broj 3- Monotono uređenje i prisustvo istrošenog tekstila

Obratite pažnju na stanje zavesa, prekrivača, ćebadi, jastučnica. Potonje, na primer, najbolje se ažuriraju sa početkom svake nove sezone – tako da će unutrašnjost blistati svežim bojama i neće postati dosadna. Lep i kvalitetan tekstil je veoma važan za stvaranje pravog okruženja: on je taj koji dovršava dizajn i postavlja prave akcente. Za jesen su pogodni teksturirani pleteni pribor i tkanine guste teksture.

10 stvari za dom koje NE treba kupovati, prema dekoraterima

Greška broj 4- Posuđe

Bolje je kupiti nekoliko jednostavnih, ali modernih kompleta posuđa nego zadržati staru keramiku koja se ne slaže previše dobro. Ovo važi i za šoljice za čaj. Ponekad ih ima toliko da je trenutak izbora neizbežan: moraćete da ostavite samo nekoliko najpogodnijih u stilu.

Greška broj 5: Monotono uređenje i prljavi prozori i ogledala

Zamućeno staklo poništiće efekat bilo kog, čak i najdubljeg čišćenja. I obrnuto – besprekorna čistoća prozora će dati kući svežinu i prijatnu lakoću.

Greška broj 6- glavni fokus na gornje svetlo

Svaka soba će postati mnogo komfornija i udobnija ako u nju postavite reflektore sa toplim belim ili žutim svetlom – za to su pogodne podne lampe, svetiljke… Mogu se distribuirati po kući, stvarajući sopstvenu individualnu svetlosnu kompoziciju i koristiti glavno svetlo samo kada je to potrebno.

Greška broj 7- Nered u hodniku

Ovo je prva soba koju gosti vide kada pređu prag, tako da je hodnik u izvesnom smislu zaštitni znak vašeg doma. Previše cipela može pokvariti utisak, posebno one koje su zastarele za sezonu. Situaciju će ispraviti funkcionalni ormarić za cipele ili zatvoreni ormarić. Gornja odeća na otvorenim vešalicama takođe ne doprinosi harmoničnom stilu: sve što je suvišno treba očistiti i odložiti u garderobu. Čak i najkompaktniji hodnik nakon ovih jednostavnih manipulacija će postati čistiji i prostraniji.

 
Ninoon/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.