Odabir idealnog garderobera: Otvoreni ili zatvoreni? Koja opcija je bolja?

by | 17 oktobra, 2022
Odabir idealnog garderobera

Odabir idealnog garderobera uvek sa sobom povlači ista pitanja:  šta je bolje, otvoren ili zatvoren garderober?

Odgovor zavisi od mnogo faktora, kao što su prostor koji imate, vrsta prostorije u kojoj ćete ga instalirati i, naravno, vaše estetske sklonosti. Uostalom, u zatvorenom ormanu nered je UVEK kamufliran, ali je u otvorenom ormanu neophodno biti uredan kako bi sve izgledalo harmonično. U svakom slučaju, ako tražite prednosti i nedostatke otvorenih ormara i zatvorenih ormara, naći ćete ih u nastavku.

Odabir idealnog garderobera

Otvoreni garderober

Otvoreni ormar je dobro rešenje za male prostorije jer ne morate da ostavljate prostor ispred njega da biste otvorili vrata. Opcija koja uvek funkcioniše je da je odvojite od spavaće sobe pregradom koja ne dopire do plafona ili zidova. Na ovaj način ćete mu dati svetlost.

Otvoreni ormar olakšava prostor spavaće sobe . Ako možete da pripojite malu sobu pored spavaće sobe i pretvorite je u garderober, uživaćete u prostranijoj prostoriji, jer ćete je rasteretiti ormarića, a istovremeno ćete moći da maksimalno iskoristite prostor za odlaganje stvari. Osim toga, odvojenost od spavaće sobe vratima koja možete zatvoriti, omogućiće vam da budete opušteniji ako je nešto postalo neuredno i, pre svega, kada su u pitanju vidljivi delovi koji bi spavaću sobu učinili ružnim, kao što je vaša kolekcija cipela.

Otvoreni ormari mogu biti modularni . To znači da možete da dodajete ili uklanjate module u zavisnosti od vaših potreba, čak i da ih pomerate. U isto vreme, to ih čini dinamičnijim, dajući vam beskrajne kreativne mogućnosti.
Otvoreni ormani vam omogućavaju da uštedite vreme prilikom oblačenja svakog jutra, jer je sve u vidu i lakše je odlučiti se za odeću.

Nedostaci

Otvorena garderoba je dragocena sve dok je dobro organizovana  zbog čega je veoma važno planiranje unapred, odnosno dobro razmišljanje o tome koliko odevnih predmeta treba da presavijete, okačite i odložite u fioke. Tako ćete izbeći police sa nemogućim kulama i regale sa visećom odećom.

Hteli mi to ili ne, u otvorenom ormanu uvek će biti više prašine nego u zatvorenom . Da se ​​odeća ne bi oštetila, neophodno je imati kutije, kese za odlaganje ili korpe sa poklopcima.

Zatvoreni garderoberi

Zatvoreni ormarići sprečavaju ulazak prašine , ili šta je isto, niste toliko rob čistoće (ili reda).
Ovakvi ormani se bolje integrišu, posebno ako ga ofarbate u istu boju kao i ostatak nameštaja u spavaćoj sobi. Ako želite da mu date ličnost, možete odabrati vrata sa lajsnama, na primer.

Nedostaci

Zatvoreni ormarići mogu učiniti da soba izgleda manje, posebno ako su frontovi tamni.
S druge strane, ako prostorija nema dovoljno prostora, zatvoreni ormar sa krilnim vratima može otežati upotrebu. U tom slučaju je uvek bolje odlučiti se za klizna vrata . Cena zatvorenog ormara može biti veća od cene otvorenog ormara , što je uglavnom zbog vrata.

Još saveta za odabir garderobera

Ako želite garderober  sa vratima, ali je prostor preuzak, poigrajte se sa staklenim frontovima.  Ofarbajte ga u boju zidova i tako smanjite njegovo prisustvo. Sa kliznim vratima, za udobno kretanje bio bi dovoljan hodnik od 90-100 cm.

Nije korisno imati samo police, rešetke i fioke. Biće vam potrebna dodatna oprema koja vam pomaže da se ne zatrpate i da u minimalnom prostoru sve ima svoje mesto. Pomoći će vam dodaci kao što su držači za pantalone ili šipke za vešanje za kaiševe, kutije i tacne.

Ako imate niske prostore sa ormarićima, idealno je da ugradite fioke ili ormare sa ležištima na izvlačenje. Na taj način ćete sprečiti da prljavština sa poda tako lako dođe do vaše odeće ako ste je imali na otvorenim prostorima. A, sa druge strane, mnogo je ergonomičnije kada je u pitanju lociranje delova koje tražite.

Garderoberi za spavaću sobu

 


snorkulencija/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.