09.12.2021 Prostor

Znate li šta je Nikkei?

Tokom 19. i početkom 20. veka veliki broj japanskih farmera emigrirao je u Južnu Ameriku da radi na velikim plantažama šećerne trske i kafe. Vremenom je neminovno došlo do njihovog
mešanja s lokalnim stanovništvom i kulturom, a jedan od rezultata ovog neobičnog kulturološkog miksa jeste nikkei kuhinja – spoj tradicionalne japanske kuhinje, bazirane na sirovoj ribi, i lokalnih, južnoameričkih sastojaka,koji su za japanske imigrante bili potpuno novi. Nikkei je inače i naziv koji se koristi za sve Japance koji žive izvan svoje zemlje, ali je nastankom ove specifične kuhinje proširen i na taj gastronomski pravac. Iako je nastala pre oko jednog veka, Evropljani su je tek nedavno upoznali, a koliko ih je osvojila potvrđuje i činjenica da se u velikim evropskim gradovima otvara sve više nikkei restorana.

Pre nekoliko godina, prvi takve vrste otvoren je u Valensiji. Enterijer suši restorana Kaikaya osmislio je kreativni studio Masquespacio, a njihovo rešenje predstavlja baš ono što i hrana koja se ovde služi – neobičan miks brazilske i japanske kulture. On se ogleda u kombinovanju materiajala poput drveta i rafije, karakterističnih za Japan, i keramičkih mozaika, vibrantnih boja i dezena i tropskih biljaka, gotovo neizostavnim elementima u brazilskim enterijerima.

Međutim, u pogledu stila glavnu inspiraciju predstavljao je Tropicalismo – umetnički pokret koji se krajem 60- ih godina prošlog veka razvio u Brazilu. Pripadnici ovog pokreta, koji je bio vrlo kratkog daha, poigravali su se imidžom Brazila kao svojevrsnog “tropskog raja”.

U enterijeru restorana Kalikaya mnogi detalji stvaraju iluziju da je reč o baš takvom mestu – vesele boje, neformalan, ležeran ambijent, bujna vegetacija… Kada je reč o organizaciji prostora, on je podeljen na nekoliko potcelina u kojima su organizovane različite vrste prostora za obedovanje. Centralnu poziciju zauzima bar, koji predstavlja neku vrstu rezimea svih motiva koji se provlače kroz enterijer. Bar okružuje veliki šank. Ostatak prizemlja zasniva se na konceptu bistroa, dok su na spratu smešteni veliki separei ograđeni panelima od španske trske.
instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije