Atmosfera kao u omiljenom kafiću

by | November 29, 2022

Kafiće ne volimo samo zbog druženja i ukusnog menija, već i zbog posebne atmosfere kojom odišu. Autentičnost proističe iz dizajna enterijera, a mi sa vama delimo trikove koje možete primeniti u svom domu za jednako opušten ambijent.

 

1. Zidovi za crtanje

U kafićima, tipografska umetnost se obično može videti na zidovima. Za njih je to efikasan način isticanja specijaliteta, a ovaj trend je svoje mesto našao i u mnogim domovima. Dovoljno je da se jedan deo zida prefarba crnom farbom pogodnom za pisanje i dobija se veoma efektan detalj. Razlog zašto je ovaj način dekoracije zida postao omiljen među korisnicima je laka upotreba i mogućnost direktnog izražavanja misli, pravljenje podsetnika i lista. 

 

2. Smele kombinacije

Kafići su sve češće opremljeni različitim tipovima nameštaja za sedenje. Tako se oko jednog stola mogu videti klupa, fotelja, tabure. Ova raznolikost unosi posebnu dinamiku u ambijent pružajući korisnicima mogućnost da odaberu za sebe idealno mesto za sedenje. Ovaj trend je lako primenljiv i u životnom prostoru, posebno u trpezariji. Razmislite o uvođenju klupe koja će pružiti više mesta za sedenje i ukrasite je jastučićima. 

3. Akcenti u bojama

Mnogi kafići praktikuju eklektičnu mešavinu stilova u dizajnu enterijera. To se često ogleda u kombinaciji nameštaja različitih stilova, a jednako je prisutna i upotreba boje za isticanje već postojećih elemenata u prostoru. Uglavnom se akcentuju stubovi, stepenište ili vrata. To isto možete primeniti u svom domu, ali uz pažljiv odabir kolorita. U slučaju da vaš prostor odlikuju neutralne boje, odaberite jednu akcentnu kojom ćete istaknuti detalje koje želite. 

4. Dekor na zidu

Čini se da dizajneri enterijera smelije pristupaju dekorisanju zidova u kafićima, nego kad im se poveri uređenje privatnog stana. Sigurno ste i sami primetili da su zidovi u ugostiteljskim objektima gotovo uvek interesantno oslikani ili ukrašeni različitim umetničkim detaljima poput slika, postera i zidnih instalacija kojima je cilj da privuku pažnju pogleda.

 5. Moć zelenila

Posebno su nam dragi kafići u kojima ima mnogo zelenila, odnosno raskošnih biljaka u velikim saksijama. Ponekad nam je potrebno bekstvo iz svakodnevnog urbanog pejzaža, a ovakva mesta su oaze mira. Preporuka je da se u životni prostor unese što više zelenila, saksijskih biljaka i cveća. Tek kada se odvažimo na taj korak, primetimo značajnu promenu u domu. Takođe, prilikom njihovog odabira treba se dobro informisati kako one vremenom ne bi postale prezahtevne za vas. Možete odabrati istu vrstu, laku za održavanje, i postaviti je na više mesta, ili odabrati jednu ili dve biljke velikih dimenzija koje će biti efketne.

6. Čari bara

Glavna sličnost u enterijeru kafića i doma, a koju već smatramo neizostavnim elementom, odnosi se na bar. Kako bi se postiglo spontano okupljanje u kuhinji, uvedene su barske stolice koje stoje uz kuhinjsko ostrvo ili šank. Odabirom zanimljivih i udobnih modela lako ćete uneti dozu ležernosti i svojim gostima pružiti osećaj kao da se nalaze u ugostiteljskom objektu.

 

 

 

 


KatarzynaBialasiewicz/gettyimages

Tags: